BUSINESS CLUB. Mai puțini bani depuși în bănci

Data publicării:
lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015-3

În ultima perioadă, efectul dobânzilor mici a fost amplificat de lipsa de răbdare a populației, care preferă scadențele foarte scurte. Astfel, la un depozit de 10.000 de lei, pe trei luni, doar câteva bănci mai oferă dobânzi mai mari de 2%, arată simulările platformei Conso.

Cel mai mult, 2,6%, oferă banca cipriotă Marfin și banca olandeză TBI Bank. Despre Marfin, bancherul.ro a scris că, în 2013, era la limita solvabilității minime impuse de BNR, dar depozitele sunt garantate de fondul din România, indiferent de situația financiară a băncii. Topul 5 al celor mai mari dobânzi la depozite este completat de trei bănci grecești.

Cine vrea să își țină banii la una dintre cele mai mari bănci din sistem trebuie să se aștepte la câștiguri mai mici. Acelaşi depozit de 10.000 de lei pe trei luni are o dobândă de 1% la BCR și Raiffeisen, de 1,1% la Unicredit, de 1,2% la BRD și de 1,6% la Banca Transilvania. Acestea sunt cele mai mari cinci grupuri financiare în clasamentul activelor realizat de BNR.

Cine are răbdare și acceptă să își țină banii în bancă pe o perioadă mai lungă de timp este ceva mai câștigat. La un depozit de 10.000 de lei pe un an, cea mai mare dobândă, oferită tot de Marfin ajunge la 3%.

TBI oferă 2,9% pe an, iar Banca Româneasca 2,7%. La depozitele pe 12 luni chiar şi băncile mari au oferte mai bune. Banca Transilvania are o dobândă de peste 2%, BRD de 1,9%, Raiffeisen de peste 1,6%, BCR peste 1,5%, iar Unicredit 1,3%.

Însă, indiferent de scadență, dobânzile sunt considerate mici de populație. Iar asta se vede în dinamica depozitelor noi deschise de populație. În primele șase luni s-au ridicat la 43 de miliarde de lei, în scădere cu 10% față de primul semestru al anului trecut.

Totuși, soldul din luna iulie, care cuprinde atât depozitele noi, cât și pe cele deja existente a fost în creștere cu 8,1% și a trecut de 88 de miliarde de lei.

Depozitele la termen în lei rămân produsul preferat de economisire al populației. Cultura investițiilor pe piețele de capital lipsește, iar evenimentele din ultimele zile probabil că îi va îndepărta și mai mult de burse pe micii investitori români.

O alternativă o reprezintă depozitele în valută, care, la finalul lunii iulie, însumau 12 miliarde de euro, în creștere cu 6,4%, după cum arată datele Băncii Naționale a României.

Dar, în acest moment, dobânzile depozitelor în euro și dolari sunt mult mai mici decât cele la depozitele în lei. La un depozit de 5.000 de euro pe 12 luni, sunt bănci care oferă o dobândă de doar 0,15%, cea mai mare fiind de 2,1%.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri