BUSINESS CLUB. Mai puțini bani pentru tinerii antreprenori

Data publicării:
euro mediafax-4

Anul acesta statul finanţează deschiderea de firme în domeniul producţiei sau al serviciilor, cu sume de până la 10.000.

Tânăr, cu vârsta medie de 27 de ani, necăsătorit, cu studii superioare în economie. Acesta este potretul antreprenorului care vrea să fie propriul șef și să își facă singur programul. Numai anul trecut, 700 de tineri care se încadrează în tipar au ales acest drum. Bogdan Jinga a deschis o firma de topografie cu ajutorul celor 10.000 de euro de la stat. Drumul nu a fost unul ușor - a trebuit să învețe cum se face un plan de afaceri sau un buget de venituri și cheltuieli.

„Sunt numai anumite cheltuieli eligibile, de exemplu TVA de la toate echipamentele pe care le-am avut a trebuit să îl punem noi și am venit cu surse proprii”, explică el.

Aceleaşi probleme le-a avut şi Corina, o tânără de 23 de ani, care şi-a deschis în urmă cu doi ani un atelier de creaţie şi divertisment pentru copii. Recunoaşte însă că s-a grăbit atunci când a depus proiectul. Ea nu a luat în calcul cheltuielile suplimentare, cum ar fi costuri mai mari de renovarea a spaţiului unde are sediul atelierul de creaţie.

Statul pune la bătaie 25 de milioane de lei anul acesta, cu 6 milioane de lei mai puţin ca în 2012. Bani insuficienţi, spun specialiştii, pentru că acoperă finanţarea a doar 600 de proiecte.

Cele mai multe firme deschise de la începutul programului și care beneficiază de facilități de la stat au fost service-urile auto, urmate de cele din sectorul construcțiilor, restaurante și brutarii. Cele mai multe au fost înființate în București, Cluj și în Timiș.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri