BUSINESS CLUB. Majorarea salariului minim înseamnă creşterea fiscalităţii

Data publicării:
0501 20business 20club-42089

Premierul Victor Ponta a declarat joi seară că la discuţiile cu FMI privind bugetul pentru acest an va solicita majorarea salariului minim pe economie de la 700 de lei la 800 de lei, creştere care să fie aplicată imediat după aprobarea proiectului de buget.

Calculele arată că din cei 100 de lei acordaţi în plus, o mare parte se vor întoarce la buget, sub formă de impozite şi taxe. La un salariu minim brut de 700 de lei, angajatul, un om cu o persoană în întreținere, un copil, ia în mână 547 de lei. Însă pentru acel salariu brut de 700 de lei, patronul plătește de fapt 896 de lei,m pentru că există toate acele contribuții, cele care cad în sarcina angajatorului dar și cele pe fondul de salarii.

Dacă salariul brut crește cu acea sută de lei, atunci, angajatul primește net 617 lei, dar angajatorul are în sarcină apoi plata a 1024 de lei. Prin urmare, angajatul câștigă dar patronul este nevoit să plătească în plus 128 de lei.

Unde se duc restul banilor? La bugetele și fondurile statului, fie că e visterie, buget de pensii, fond de sănătate sau de șomaj. Deci, salariatul primește 70 de lei în plus, dar pentru a-i crește venitul cu atât statul ia în plus 58 de lei. Asta doar la început, căci urmează şi alte dări.

Din acei 70 de lei vor mai fi şi alţi bani confiscați de stat, căci sunt bani care se duc în consum, iar taxele pe produs sunt acolo pentru a-și lua obolul. Să luăm numai TVA-ul la cei 70 de lei, înseamnă aproape 12 lei. Adică la stat, într-un final, ajung cel putin 70 de lei.

Relaxarea fiscală, doar o promisiune

În programul de guvernare se promitea relaxarea fiscală, prin taxare regresivă și prin scăderea contribuțiilor. Asta probabil că o să se întâmple ceva mai încolo însă, până una alta, chiar dacă dările la stat rămân aceleași, printr-o măsura administrativă cum este creșterea salariului minim, fiscalitatea de fapt crește.

Cifrele de mai devreme au arătat clar acest lucru. Pentru a da angajatului 70 de lei, patronul trebuie să plătească în plus 128 de lei. E prea mult și o asemenea măsură s-ar putea de fapt să trimită în zona gri mai multe salarii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri