BUSINESS CLUB. Moldovenii vor aurul românesc

Data publicării:
11022013 20aur-48875

Achiziţia s-a făcut printr-un fond de investiţii, Fribourg Investments. Romaltyn, prin firmele sale are trei licenţe de exploatare în Maramureş, dar activitatea se va baza de fapt pe reciclare a deşeurilor miniere de la Baia Mare. Ca căuta aur şi argint în hadele de steril deja excavate și trecute prin procesul de exploatare. Operaţiunile presupun repornirea uzinei de tratare a minereului aurifer.

Noul acţionar promite capital pentru aceasta. Investiţiile totale, desfăşurate timp de cinci ani, sunt anunţate la 40 de milioane de dolari. 20 de milioane vor fi folosite pentru reciclarea deşeurilor miniere din care ar urma să fie scoase metale preţioase.

Romaltyn sau Transgold, cum se numea înainte, are o istorie zbuciumată. Este compania responsabilă pentru un dezastru ecologic în urmă cu 13 ani. La un moment dat părea să intre într-o zodie bună. În 2010 a fost preluată la pachet cu grupul mamă de Polyus Gold, cel mai mare producător de aur din Europa, deținut de oligarhul rus Mihail Prohorov. Însă bucata românească nu a rămas prea mult în portofoliul magnatului rus, care stă pe 13 miliarde de dolari.

Anul trecut a fost vândută companiei din Kazahstan SAT & Company, pentru 20 milioane de dolari. Aceasta este controlată de omul de afaceri Kenes Rakişev, ginerele primarului din Astana, Imangali Tasmagambetov, un apropiat al preşedintelui Nursultan Nazarbaiev.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri