BUSINESS CLUB. Pagini Aurii a intrat în faliment

Data publicării:
22112012 20m 20pagini 20aurii-34809

Paginii aurii a funcționat ca un ghid al firmelor, era o formă de publicitate pentru societățile mici, care plăteau pentru a apărea acolo. Internetul este spațiul unde acum e toată informația. Paginii Aurii a intrat puternic în piață în 1997, dar în 15 ani s-a produs revoluția spațiului virtual în România.

Pagini Aurii deține un motor de căutare pentru firme, produse și servicii, dar s-a mișcat greu. Apărut inițial doar în ediție printată, iar managerii s-au orientat destul de greu către internet. În 1997 în România existau doar câteva sute de mii de utilizatori de internet.

În 2011, în România existau deja aproape opt milioane de utilizatori de internet, care preferau să de o căutare pe Google decât să folosească o carte cu sute de pagini. Reprezentanții companiei au încercat în 2008 o investiție de un milion de dolari etapizată pe mai mulți ani pentru dezvoltarea în mediul online însă a fost prea târziu.

Pierderi majore

Companiile din alte țări au trecut la variantele paralele online încă din anii 90. San Francisco este orașul unde se distribuiau aproximativ 1,6 milioane de exemplare din ghidul galben, a devenit prima regiune din Statele Unite care a renunțat în 2011 la ediția printată. În acest fel nu s-au mai produs 3600 de tone de maculatură și compania făcut o economie de peste două milioane de dolari.

De cealaltă parte print-ul extrem de costisitor comparativ cu variantele din mediul online au adus pierderi majore companiei din România. În ultimii trei ani cifra de afaceri a Pagini aurii a scăzut de la 5 milioane de euro în 2009, la 2 milioane de euro în 2011.

Pagini Aurii a înregistrat datorii de peste două milioane de euro în 2011, an în care avea 230 de angajați.

Conceptul de ghid a apărut la sfârșitul secoului XIX, iar numele vine de la un accident. Tipografia ghidului a rămas fără hârtie albă și singura disponibilă era galbenă. De la o întâmplare s-a născut o tradiție.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri