BUSINESS CLUB. Praktiker Germania intră în insolvență

Data publicării:
praktiker

Conducerea Praktiker avea nevoie de doar 30 de milioane de euro pentru a-şi continua afacerile. Creditorii nu au acceptat însă restructurarea liniilor de finanţare, aşa că singura soluţie pe care o are grupul german este insolvenţa. Praktiker cere protecţie faţă de creditori pentru magazinele din Germania, dar şi alte divizii ar putea intra în insolvenţă.

Afacerile Praktiker, inclusiv cele din România, au mers foarte prost, în ton cu sectorul de construcţii. Pierderile grupului au crescut spectaculos în ultimii ani.

Dacă în 2010 grupul avea pierderi de 33,6 milioane de euro, doi ani mai târziu, acestea treceau de peste jumătate de miliard de euro. Anul trecut, Praktiker a reuşit să le reducă, cu un plan dur de restructurare. A descis să închidă 15% din magazinele din Germania şi a ieşit de pe piaţa albaneză. Cel mai mare acţionar al Praktiker, un fond de investiţii austriac, cerea chiar şi părăsirea pieţei româneşti, dar planul nu a fost votat. Dacă ar fi închis magazinele din Europa de Est, germanii ar fi făcut o economie de până la 70 de milioane de euro.

Managmentul punea mersul mai prost al afacerilor pe seama magazinelor din Europa de Est şi din Grecia. În 2011, vânzările Praktiker în România au scăzut puternic, cu aproape 25%, şi au ajuns la 116 milioane de euro.

Anul 2011 a fost de departe cel mai prost pentru bricolajul din România. Concurenţa s-a înteţit însă, iar un comerciant român, Dedeman, ameninţa să ia locul de lider al Praktiker.

Acest lucru s-a întâmplat în 2012, când Dedeman şi-a deschis cel de-al 28-lea magazin. Praktiker nu mai deschisese niciun magazin din 2010.

Un alt competitor al Praktiker, Bricostore, a fost anul acesta cumpărat de britanicii de la Kingfisher, care ar fi interesaţi şi de preluarea unui alt lanţ din România - BauMax. Britancii ar vrea să cumpere şi lanţul Praktiker din Polonia. Nimic, deocamdată, despre reţeaua din România.

Piaţa de bricolaj se transformă. Străinii care au format-o prin anii 2000 lasă loc liber concurenţei româneşti. Anul trecut, cele mai mari afaceri pe piaţa de bricolaj şi de materiale de construcţii au fost făcute de trei companii româneşti - Dedeman din Bacău, Arabesque din Galaţi şi Ambient din Sibiu.

Pierderile grupului Praktiker

2010 33,6 milioane de euro

2011 555 milioane de euro

2012 189 milioane de euro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri