Business Club. Profit istoric pentru băncile româneşti

Data publicării:
1280px-Banca Nationala a Romaniei wiki 20 08 2015

Sistemul bancar din România nu s-a mai întâlnit cu profitul decât accidental, în 2013, când a fost mic, de doar 11,5 milioane de euro. În rest, după 2009, a fost constant pe pierderi cu cel mai mare rezultat negativ, de un miliard de euro înregistrat în 2014, atunci când a fost făcută cea mai importantă curăţenie în portofoliile de credite, la presiunea BNR.

Profitul din acest an de un miliard de euro este calculat pe baza rentabilităţii activelor şi a capitalurilor, anunţate oficial de BNR.

Ce este de remarcat este totuşi ritmul care s-a înteţit. Dacă la nouă luni, profitul era de 2,2 miliarde de lei, potrivit oficialilor băncii centrale, în doar trei luni s-a produs o dublare. Şi acest lucru este explicabil prin rezultate excepţionale.

Mai bine de jumătate din profitul întregului sistem a venit doar de la Banca Transilvania care a avut câştiguri excepţionale. Preluarea Volksbank s-a reflectat în bilanţurile BT printr-un câştig de 1,6 miliarde de lei. Practic ar însemna că mai bine de o treime din rezultatul sistemului bancar vine de pe urma preluării Volksbank, o bancă ce era pe pierderi şi era măcinată de neperformante la cumpărare.

Dacă ar fi dat la o parte, atunci profitul sistemului ar fi de 2,9 miliarde de lei.

Însă incontestabil a fost un an bun pentru bănci. Acestea nu au mai fost nevoite să facă provizioane pentru creditele restante. Rata neperformantelor a scăzut de la peste 21% la final de 2013 la 12% în decembrie anul trecut.

De pe urma reducerii acestui indicator s-a produs cel mai mare câştig pentru bănci. Acestea nu au mai fost obligate să pună bani deoparte, bani câştigaţi din activitate, pentru a acoperi găurile produse de creditele cu restanţe date în anii trecuţi şi care nu au mai putut fi acoperite de clienţi.

Dincolo de curăţenie, s-a reluat creditarea.

Soldul total al împrumuturilor a ajuns la 217 miliarde de lei.Creşterea per total a fost de doar 3%, însă s-a produs o urcare rapidă a creditului în lei, acordat în special persoanelor fizice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri