BUSINESS CLUB. Puteri mai mari pentru guvernatorul BNR

Data publicării:
mugur isarescu-Mediafax Foto-Silviu Matei

În ordonanţa care ar trebui să decidă înfiinţarea acestei structuri îi sunt descrise atribuţiile: menţinerea stabilităţii financiare, inclusiv prin consolidarea capacităţii sistemului financiar de a rezista la şocuri şi prin diminuarea acumulării de riscuri sistemice.

E un organism cerut de noromele europene, în care se dă o putere mai mare Băncii Naţionale.

Respectivul comitet va avea nouă membri: cinci de la BNR, doi de la Autoritatea de Supraveghere Financiară şi doi de la Guvern.

De la BNR vor fi guvernatorul prim-viceguvernatorul, cei doi viceguvernatori şi economistul-şef. Ei vor fi majoritari. BNR va capătă putere mai mare în deciziile care ţin de finanţele ţării.

Comitetul va face recomandări. Iar acestea vizează autorităţi de surpaveghere financiară, adică acele compoenente de prin ASF şi Guvernul României.

Iar cei vizaţi trebuie să adopte măsuri în funcţie de recomandări, altfel trebuie să dea explicaţii pentru refuz.

Prin urmare, comitetul are putere, nu va fi precum Consiliul Fiscal acum, care face recomandări legate de buget sau politicile fiscale ale guvernului, dar... caravana trece.

Şi în comitet, BNR va fi puterea de prim rang. De fapt, prin acest comitet se aduce în zona de influenţă a băncii centrale şi domeniul financiar nebancar. Evident, pentru o bună coordonare.

Să nu uităm că avem Autoritatea de Supraveghere Financiară ciuruită de scadaluri. Are mai puţin de un an de viaţă, dar a avut probleme de genul Harinvest, brokerul ţepar de la Piteşti, şmecheriile legate de bani de la Carpatica sau Astra. Un scandal mare într-o firmă de asigurări, probleme cu fondurile de investiţii, toate acestea pot slabi încrederea în sistem. ASF, până acum, nu a avut rezultate convingătoare.

Dar, pe viitor, va putea să aibă un controlor deasupra sa: acest comitet dominat de Banca Naţională.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri