BUSINESS CLUB. Războiul internetului wireless

Data publicării:
tableta smartphone internet - GettyImages - 26 august

Mai mulţi operatori de telefonie din Statele Unite vor folosi o versiune modificată a tehnologiei 4G ca să transmită semnal mobil pe aceleaşi canale folosite acum de routerele wireless.

Planul a stârnit reacţii negative din partea companiilor IT. Google, de exemplu, a trimis o scrisoare autorităţii de telecomunicaţii din Statele Unite în care spune că de acum încolo companiile de telefonie i-ar putea considera rivali pe furnizorii de internet wireless. Oricine poate fi furnizor. De la o cafenea care oferă internet gratuit pe laptopurile, tabletele şi telefoanele clienţilor şi până la Google, care are mai multe proiecte legate de tehnologia wireless. Inclusiv unul care ar permite unui posesor de telefon mobil inteligent să sară rapid de la o conexiune la alta atunci când e în mişcare.

Companiile de telecomunicaţii sunt conştiente că, pe termen lung, serviciile lor de telefonie mobilă sunt ameninţate de extinderea internetului wireless. Aşa că încearcă să se adapteze şi să transforme ameninţarea într-o modalitate de reducere a cheltuielilor.

Internetul wireless funcţionează pe frecvenţe gratuite, fără prea multe reglementări. Telefonia mobilă funcţionează pe frecvenţe vândute de autorităţi. În Statele Unite, la ultima licitaţie de spectru, companiile de telefonie mobilă au cheltuit nu mai puţin de 40 de miliarde de dolari. La următoarea licitaţie, frecvenţele vor costa şi mai mult.

Banii pe care i-ar economisi din renunţarea la spectrul plătit, ar putea fi investiţi pentru dezvoltarea de noi tehnologii sau pentru adaptarea celor existente la conexiunile wireless.

Criticii companiilor americane de telefonie spun însă că tehnologia 4G modificată pe care o vor folosi de la anul este agresivă şi aglomerează canalele de comunicaţii, ceea ce ar duce la scăderea calităţii internetului oferit gratuit în spaţiul public.

Operatorii mobili se apără. Spun că atâta vreme cât clienţii lor apreciază internetul wireless, vor face tot posibilul să le faciliteze accesul la el.

Cât despre reglementarea frecvenţelor folosite de aceste conexiuni la fel ca frecvenţele folosite de telefonia mobilă nu se pune deocamdată problema. Ar fi un proces dificil. Pentru că, în vreme ce antenele de telefonie mobilă sunt administrate de companii autorizate de telecomunicaţii, routerele wireless sunt ieftine şi pot fi folosite de absolut oricine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri