BUSINESS CLUB. Relaxare fiscală, pe alese

Data publicării:
relaxare

Prima măsură ar lăsa mai mulți bani la firme. Chiar dacă o parte din reducerea CAS se va face și în contul angajatului, cum la noi se negociază netul, va rămâne la latitudinea patronilor să dea mai mult sau nu la angajat.

A doua măsură, dacă se va aplica strict la salariul minim, eliberează bani suplimentari către angajat.

Conteză însă impactul asupra bugetului, aceasta va cântări foarte mult. Potrivit ministerelor responsabile cu banul public, finanțe și buget, reducerea CAS cu 3 puncte procentuale ar scădea încasările cu circa 675 de milioane de euro pe an. E calcul sec, fără a cuprinde și scoaterea unor venituri din zonă gri, prin reducerea evaziunii.

În cazul neimpozitării salariului minim pe economie, efectul va fi dimensionat de cum se va aplica măsura. Dacă va fi strict pentru cei care au 800 de lei pe lună - acesta este salariul minim - atunci statul va încasa undeva la 225 de milioane de euro mai puțin de la cei un milion de angajați aflați pe acest palier. Pare mult, aporape un sfert din angajații țării au salariul minim, dar e o realitate distorsionată, pentru că sunt salarii minime, la care se adaugă alte forme de plată pentru a evita acele contribuții sociale mari. Iar neimpozitarea salariului minim nu ar avea ca efect reducerea evaziunii.

Însă, dacă va fi o măsură strict pentru saalriul minim, atunci va apărea o inechitate fiscală. Cel care are salariul de 850 de lei va plăți impozite și va câștiga mai puțin decât cel cu 800.

Se poate ajunge la introducerea acestei neimpozitări pentru toi angajații, adică impozitele să se aplice de la acest nivel de 800 în sus. Să fie introdusă o formă de creștere a deducerii personale, ceva de acest gen. Dacă se va aplica pentru toți angajații, atunci impactul asupra bugetului ar fi de circa 700 de milioane de euro pe an, o sumă apropiată de efectul reducerii CAS cu 3%.

Oricare ar fi decizia, ea va trebui să primească și girul FMI. Bugetul are deja o mare problemă cu încasările: sunt sub estimări. Iar în anul care urmează sunt alte pericole de a avea reale probleme cu cheltuielile. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri