Sari la conținut

Business Club| România este ţara cu cea mai mică povară fiscală din UE

În funcţie de unghiul din care este privită, România este deopotrivă o ţară cu taxe mici şi o ţară cu taxe mari.

Comparată cu Restul Europei şi, mai ales, cu Vestul Europei, România are o povară fiscală foarte mică. Taxele şi impozitele reprezintă 18% din economia ţării, arată datele colectate de consultanţii britanici de la Hacker Young.

Este cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană. În Europa de Vest, taxarea medie ajunge la aproape 40% din PIB, procentul fiind ridicat de programele complexe de asistenţă socială din Franţa, Belgia şi ţările nordice. Chiar şi în restul ţărilor din Europa de Est povara fiscală este mult mai mare decât în România. Sare de 25% din PIB.

Însă, în ciuda poverii fiscale relativ scăzute, România poate fi considerată o ţară competitivă doar în Europa. Dacă este comparată cu alte ţări cu economii asemănătoare, România are de fapt taxe mari, arată datele consultanţilor britanici.

De exemplu, în Egipt, taxele şi impozitele reprezintă 10% din economie, iar în Nigeria doar 1,6%. Dintre aşa-numitele economii emergente cu venituri scăzute, doar Croaţia are o povară a taxelor mai mare decât România, 19%.

Şi, totuşi, nivelul taxelor nu reprezintă totul, contează foarte mult şi stabilitatea internă şi poziţionarea geografică.

De la Revoluţia din 2011, Egiptul a fost de câteva ori în pragul războiului civil, iar condamnările la moarte în urma unor evenimente violente continuă. Este aşadar o ţară care trece printr-un proces dureros de tranziţie, iar investitorii străini ştiu asta. În acelaşi timp, în Nigeria, pe lângă atacurile teroriste, a luat naştere o adevărată industrie a răpirilor pentru obţinerea de recompense. Iar cei răpiţi sunt, în general, angajaţi ai multinaţionalelor prezente acolo.

Aşadar, România, chiar dacă are taxe mai mari decât Nigeria şi Egiptul, este o ţară mult mai sigură pentru investitorii străini care trebuie să se teamă doar de birocraţie şi de schimbarea intempestivă a legilor. Un alt avantaj uriaş al ţării noastre este şi apartenenţa la Uniunea Europeană, care permite exportul liber de mărfuri pe pieţele occidentale.