BUSINESS CLUB. Rusia se simte amenințată de gazele de șist

Data publicării:
conducte gaz budapesta afp

Ruşilor nu le pică foarte bine expansiunea pe care americanii o cunosc pe segmentul gazelor de şist. Oficialii rusi nu vor sa creadă în ruptul capului că americanii ar putea să-i concureze pe piaţa gazelor cu gaze de şist.

Scepticismul rusesc apare în contextul in care experţi ai agenţiei „RIA Rating” au atenţionat că veniturile Rusiei de pe urma exporturilor de gaz se vor diminua. Şi asta pentru că gigantul Gazprom a subevaluat revoluţia gazului de şist din SUA şi nu şi-a diversificat suficient pieţele de desfacere.

Apariţia gazelor de şist dar şi a a altor surse alternative de energie a cam încurcat socotelile rușilor. În urma exploatării resurselor neconvenționale, cererea pentru gazul clasic a scăzut, aşa că Gazpromul se vede forţat să accepte cererile din partea clienților pentru scăderea prețului. Bulgaria este unul dintre exemplele cele mai recente. În 2009, când despre gazele de șist nu se știa mare lucru, Bulgaria a cerut companiei rusești Gazprom să-i acorde o reducere la prețul plătit pentru gazele naturale importate, atunci a fost refuzată. Însă în toamna trecută, Bulgaria a reușit să obțină din partea celui mai mare producator mondial de gaze naturale un preț cu 20% mai mic.

Europa este cea mai importantă piață pentru compania rusească. Profitul Gazprom a scăzut cu 6,5 miliarde de dolari, respectiv 15%, în 2012, după ce vânzarile din UE au scăzut cu 9%.

Dezvoltarea producției de gaze de șist în SUA a eliberat cantități mari de combustibili din întreaga lume pe care SUA le-ar fi importat în lipsa gazelor de șist. În acest nou context, clienții Gazprom au obținut reduceri de miliarde de dolari.

Dar gazele de șist nu reprezintă singura amenințare. Qatarul, cel mai mare exportator mondial de gaze naturale lichefiate, și-a mărit de patru ori cota pe piața UE în perioada 2008-2011. Astfel a ajuns la mai mult de 10% din importuri. Cota de piață a Rusiei a scăzut în aceeași perioadă.

În opinia aceloraşi experţi de la RIA Rating, Gazprom nu este pregătit nici pentru o creştere puternică, pe plan global, a capacităţilor de producţie a gazului natural lichefiat.

În 2014, în lume va avea loc o creştere puternică a capacităţilor pentru producţia gazului lichefiat şi transportarea acestuia, proces de pe urma căruia vor avea de câştigat Australia, Qatarul şi ţări ale Africii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri