BUSINESS CLUB. Salariile șefilor de companii de stat au fost plafonate și nu prea

Data publicării:
27122012 20m 20salarii 20bc-40835

Achizițiile de bunuri și serviciile sunt restricționate, iar salariile directorilor generali sunt limitate la nivelul primit de un secretar de stat. Este păstrat cadrul impus de vechile guverne, dar nu sunt astupate găurile care permit abuzurile, precum scăparea că directorii din eșalonul doi au salarii fără vreo restricție.

Actul normativ prin care lefurile șefilor din companiile de stat rămân plafonate a fost aprobat de Guvern azi în aceeași formă.

„Există riscul ca toate prevederile să nu mai fie aplicate”

Liviu Dragnea, ministru pentru Administrație și Dezvoltare Regională, a admis în conferința de presă care a urmat ședinței de Guvern, că prevederile sunt aceleași.

„În mare sunt aceleași prevederi, o să primiți și dumneavoastră memorandumul, este important că a fost adoptat, există riscul ca toate prevederile să nu mai fie aplicate”, a declarat azi Liviu Dragnea.

Deși guvernanții recunosc că ar fi trebuit modificat, actul normativ a rămas la fel. Acesta permite directorilor de direcții ai companiilor de stat să încaseze lefuri de câteva ori mai mari decât cele ale directorilor generali.

„Deocamdată ni s-a spus că acolo există un contract de muncă și nu este simplă, dar a rămas și subiectul ăsta în atenție, pentru cp este nefiresc ca directorul adjunct să aibă mai mult decât directorul general, există anumite impedimente în ceea ce privește și problema asta”, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea.

Ce salarii au directorii adjuncți

La Transelectrica, directorul general adjunct a avut un salariu anual de peste 247.000 de lei, adică aproximativ 20.600 de lei lunar.

La fel, la Romgaz, șeful serviciului juridic a avut anul trecut un venit anual de aproape 200.000 de lei, adică aproximativ 16.600 de lei lunar.

Iar lista continuă cu Nuclearelectrica, unde directorul economic a încasat în 2011 peste 329.000 de lei, adică aproape 27.500 de lei pe lună.

Și nu sunt singurele beneficii ale angajaților din firmele de stat. De anul viitor, salariile acestora vor crește cu maximum 3%, în cazul în care societatea în care lucrează a înregistrat profit în anul precedent.

Pe listă s-ar putea afla Transelectrica, Transgaz, Nuclearelectrica, care la nouă luni aveau profituri consistente.

Executivul a decis totodată, prin memorandum, ca regiile autonome și societățile de stat să fie obligate și în acest an să verse la bugetul de stat, sub formă de vărsăminte sau dividende, echivalentul a minimum 85% din profitul net.

„Stenograma” de la Guvern

„Reporter: Şi, a doua întrebare: Plafonarea salariilor: de ce nu s-a schimbat ordonanţa trecută, după cum spunea şi colegul meu şi aţi spus şi dumneavoastră, că este, în mare, aceeaşi ordonanţă, să se aplice şi pentru directorii generali-adjuncţi. De exemplu, directorul general adjunct de la Transelectrica a câştigat anul trecut 20 mii de lei pe lună.

Liviu Dragnea: Am discutat şi subiectul aceasta, înainte de şedinţa de guvern. Aveţi dreptate, deocamdată ni s-a spus că acolo există un contract de muncă şi nu este foarte simplu, dar a rămas şi subiectul acesta în atenţie, pentru că este nefiresc. Până la urmă, director adjunct să aibă mai mult decât are directorul general.

Reporter: Deci este vorba despre probleme la contractul colectiv de muncă pe care îl are şi este foarte puternic.

Liviu Dragnea: Probabil. Deci încă există anumite impedimente în a rezolva şi problema asta. Dar s-a discutat ca toţi factorii implicaţi să lucreze serios, pentru că nu este în regulă.”

Sursa: Guvernul României

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri