Business Club. Soluții de finanțare pentru IMM pe care patronii nu le văd

Data publicării:
euro bani mediafax-4

Datele Consiliului Fiscal arată că, la nivelul anului trecut, totalul datoriilor bancare raportate la activele companiilor a fost de circa 13%. În cazul companilor mari, ponderea este mai mică, de 12%, iar în cel al firmelor mici, de 14%. Loc pentru un grad mai mare de îndatorare ar fi, spune Consiliul Fiscal, dar rezolvarea problemei stă chiar în mâinile acţionariatului.

Sectorul companiilor, în special zona de IMM, care e cea mai largă, suferă nu din lipsă de finanțare, ci din lipsă de capital, angajamentul acționarilor este destul de mic”, spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Există și un prost obicei printre unii patroni din România, provenit de fapt din mentalitate - firmele mici și mijlocii sunt văzute exclusiv ca mașini de făcut bani, nu companii în care mai trebuie și băgați bani. Patronii sunt obișnuiți ca profitul să fie băgat într-o nouă mașină de lux sau într-o vacanță exotică.

Din cele 628.000 de firme mici și mijlocii, sub 40% au obținut anul trecut profit. Iar dintre acestea, doar o treime au și credite bancare. Asta înseamnă cam 15% din totalul IMM-urilor. În cazul companiilor mari, însă, 70% dintre cele cu profit au contractate credite bancare.

Îndatorarea cea mai mare nu vine din zona bancară, vine din zona de împrumutri de la acționari, împrumuturi de la cei care dețin acele companii”, spune Ionuț Dumitru.

Banii sunt lăsați ca împrumut, adică acționarul speră să-i ia înapoi. Respectivii bani ar putea fi foarte ușor introduși în companie, ca majorare de capital și atunci ar scădea gradul de îndatorare și s-ar redeschide ușa băncilor. Dar sub presiunea unei rate tot mai mari a creditelor neperformante, băncile nu mai sunt dispuse să riște. Creditarea s-ar putea relua cel mai devreme spre sfârșitul anului viitor. Populația este însă supraîndatorată deja. Aproximativ 4,3 milioane de persoane sunt datoare la bănci și la alți creditori nebancari. Problema cea mai grava este la populația cu venituri mici, unde gradul de îndatorare este de peste 60%, de două ori mai mult decât media pe economie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri