BUSINESS CLUB. Șomajul, mai mare decât a fost anunțat inițial

Data publicării:
SOMAJ-Mediafax Foto-Liviu Adascalitei

Astăzi, când România are creştere economică peste aşteptări, șomajul este un indicator care arată că lucrurile nu sunt aşa de aşezate cum arată la prima vedere. Şi creşterile - inversarea de trend am avut-o în acest an.

Mai interesant este că, de fapt, această ridicare vine şi dintr-o revizuire a datelor. Institutul Național de Statistică a revizuit datele din acest an, din primul trimestru şi chiar destul de radical.

În faza lui iniţială, graficul arăta scăderi ale șomajului de la lună la lună până în martie.

După revizuire se vede o diferenţă de 0,4-0,5 puncte procentuale faţă de datele prezentate inițial. Şomajul a crescut chiar în trimestrul unu, când am avut creştere economică de peste 4%.

Îmbunătăţirea activităţii economice aici trebuie să o vedem, în numărul celor care îşi găsesc loc de muncă. Americanii nu au fost deloc nebuni când au calibrat tiparniţa de bani în funcţie de evoluţia şomajului. La îmbunătăţirea mediului economic din zona forţei de muncă primul răspunde şomajul, apoi vine presiunea asupra salariilor, pentru că angajaţii ajung în poziţia de a fi recrutaţi cu oferte mai bune sau sunt în poziţia de a cere mai mulţi bani, după care accelerează cererea care poate alimenta şi preţuri astfel încât să apară inflaţia, de dorit, decentă.

Dacă şomajul este încă ridicat, atunci va întârzia transferul de bunăstare din creşterea economică spre salariaţi. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri