BUSINESS CLUB. Statul încurajează încălzirea pe curent

Data publicării:
curent

Nu este o invitație la revenirea la reşou, mai ales la cel făcut din bolţar, ca în vremea societății multilateral dezvoltate din socialism, ci la o reducere de costuri.

Guvernul vrea o strategie care să ducă spre așa ceva. Însă, în realitate, în centrul atenției nu este buzunarul consumatorului ci producția de energie electrică. Sunt multe termocentrale din proprietatea statului care mai mult stau decât merg și atunci trebuie să se facă ceva cu ele.

Consumul actual de energie electrică a României este la aproape o treime din capacitatea de producție a țării. Practic multe unități, în special termoncentrale nu sunt folosite pentru că există producție de energie regenerabilă. Dar nici nu pot fi desființate, căci ele trebuie să producă atunci când nu bate vântul în eoliene sau nu e soare pentru fotovoltaice. Soluția este creșterea consumului de energie electrică, pentru încălzirea locuințelor.

A scăzut foarte mult consumul de gaze naturale, deci nu cred că ar trebui să mai importăm. Poate ar trebui să stimulăm consumul de energie electrică. Avem posibilitatea să stimulăm creștem producția de energie electrică la un preț care poate fi mult mai accesibil decât folosirea gazelor naturale”, spune Constantin Niță, ministrul Energiei.

Avantajul ar fi că la producția de energie pentru consumatorii casnici se folosesc mai multe resurse - hidro, regenerabile sau din centrale nucleare, la care costurile sunt mai mici. Și cheltuiala mai mică se poate transfera pe tot lanțul.

Chiar dacă gazele încălzesc mai repede şi mai eficient decât energia electrică, preţul este un avantaj al electricităţii. Şi asta pentru că gazele sunt o resursă epuizabilă şi automat mai scumpă.

În acest moment, pentru a încălzi o locuinţă cu două camere pe timpul iernii se consumă aproape 200 de metri cubi de gaze naturale lunar. Asta înseamnă că cei are au centrale termice plătesc peste 250 de lei pe lună. Pentru același tip de apartament, de aproximativ 60 de metri pătraţi, încălzirea electrică este mai ieftină cu 20 de lei.

Este o reducere de costuri care pentru moment poate nu ar justifica refacerea întregului sistem de încălzire pentru că presupune o investiție mare - înlocuirea centralei. Încălzirea se poate rezolva cu câteva calorifere electrice, dar pentru apa caldă e nevoie de un sistem.

Pentru a încuraja schimbările, statul ar trebui să ofere ceva facilități. Nu este însă clar ce va face. Există câteva idei despre taxe scăzute la importul anumitor aparate electrice pentru încălzirea locuinţelor sau oferirea de către furnizori a unor becuri electrice cu consum redus.

Altfel, soluțiile pentru reducerea consumului de energie electrică pot costa până la câteva mii de euro pentru o casă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri