BUSINESS CLUB. Titanii petrolului luptă în România

Data publicării:
extractie petrol si gaze

Chevron şi Exxon sunt doi giganţi energetici care, în ultima perioadă, au reşit să aprindă opinia publică din România. Mai ales Chevron, care, de la o vreme, pare să îşi fi dat seama că a rămas în umbra marelui rival Exxon. Cu o valoare de piaţă de peste 400 de miliarde de dolari, Exxon este cea mai mare companie petrolieră a lumii. Este un imperiu privat, care nu a ezitat niciodată să îşi folosească influenţa imensă ca să obţină ceea ce vrea.

Valoarea de piaţă a Chevron este cu 80% mai mică. Iar Chevron extrage cu 50% mai puţin petrol decât Exxon.

Însă, în următorii ani, balanţa de forţe s-ar putea schimba. Căci, pentru prima oară în istoria recentă, Chevron va investi mai mult în căutarea unor noi zăcăminte de petrol şi gaze. O parte din bani vor fi înghiţiţi de controversatele explorări pe care Chevron le face la Pungeşti.

Însă cei de la Exxon nu se vor da bătuţi aşa de uşor şi vor face tot posibilul să scoată gaz din adâncurile Mării Negre împreună cu Petrom.

Cei doi giganţi americani îi promit României independenţa energetică faţă de Rusia, în vreme ce activiştii de mediu le acuză că în fuga lor după resurse sunt dispuse să distrugă mediul înconjurător.

Însă, lăsând la o parte aceste dezbateri, România este doar o etapă în confruntarea dintre două despre care se poate spune că sunt înrudite.

Exxon şi Chevron au luat naştere după ce primul magnat al petrolului, John D. Rockefeller, a fost obligat de Consiliul american al Concurenţei să îşi divizeze compania Standard Oil care devenise mult prea mare.

Totuşi, faţă de dimensiunile la care au ajuns între timp Exxon şi Chevron, Standard Oil nu însemna nimic.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri