Cafeaua s-a scumpit cu 10% într-o zi, nivel record pentru ultimii doi ani. Ebola scumpeşte şi boabele de cacao

Data publicării:
cafea crop

O lună septembrie fără ploi şi o prognoză meteo care spune că va fi secetă în Brazilia în perioada următoare au fost de ajuns să ridice brusc preţul cafelei. Pe bursa de la New York, preţul cafelei a ajuns la 4 dolari şi 80 de cenţi pe kilogram, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi jumătate.

După cum spunea un analist pentru Wall Steet Journal, Brazilia este pentru cafea, ceea ce este Arabia Saudită pentru petrol, cel mai mare producător al lumii. O treime din cafeaua vândută la nivel mondial vine din Brazilia, iar în cazul celui mai popular sortiment, arabica, nu mai puţin de jumătate dintre boabe sunt braziliene.

Aşa că, de fiecare dată când plantaţiile de acolo sunt afectate de intemperii sau secetă, întreaga piaţă mondială este afectată. Se scumpeşte atât cafeaua la plic, cât şi cea din cafenele. Asta, desigur, dacă vânzătorul de cafea nu a încheiat un acord cu plantaţia înaintea scumpirilor.

Reţeaua de cafenele Starbucks a anunţat în vară că deja a stabilit preţurile pentru 60% din cafeaua pe care o va cumpăra anul viitor. Ceea ce înseamnă că nici clienţii, şi nici cafenelele nu vor resimţi impactul secetei, ci toată presiunea va fi pusă pe umerii cultivatorilor.

Mai multe studii realizate în ultimii ani arată că, în România, o persoană consumă, în medie, două kilograme de cafea pe an. Este preferată cafeaua la ibric, adică cea afectată cel mai tare de fluctuaţiile internaţionale de preţ.

Fluctaţii puternice au înregistrat şi boabele de cacao. În prezent, un kilogram costa 3 dolari, un preţ în scădere în ultimele două săptamâni, după ce, la jumătatea lui septembrie, se apropia vertiginos de 3 dolari şi 40 de cenţi, din cauza epidemiei de Ebola. Iar temerile privind raspândirea acestei boli încă sunt mari. Coasta de Fildeş este cel mai mare producător mondial de cacao şi se învecinează cu două focare mari de Ebola. Liberia şi Guineea. Există riscul ca transportul boabelor de cafea sa fie dat peste cap de măsurile de siguranţă luate pentru oprirea răspândirii bolii.

Ciocolata încă nu s-a scumpit, însă marii producători de dulciuri, precum Nestle sau Mars spun că vor monitoriza situaţia din Coasta de Fildeş şi preţul boabelor de cacao de acolo, a căror recoltare va începe luna aceasta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri