Capital Economics: Economia României va ateriza brutal

Data publicării:
grafic scadere-32036

Firma britanică de cercetare economică Capital Economics ne prognozează rate de creștere mult mai mici în acest an și următor, în urma creșterii deficitului bugetar care va necesita ajustări fiscale, a dobânzilor și inflației.

Sursa foto: Capital Economics/Curs de Guvernare

Ritmul de creștere al economiei românești ar putea scădea până la 3,5% în acest an, și până la 2% în 2019, potrivit estimării analiștilor de la Capital Economics, una dintre cele mai severe de până acum, informează cursdeguvernare.ro.

„Economia României a înregistrat cea mai rapidă creștere din regiune (Europa Centrală și de Est, ECE) , dar este probabil să încetinească mai mult decât spun așteptările pentru 2018”, spune cel mai recent raport al Capital Economics.

În ciuda evoluției bune a motorului creșterii din Zona Euro, în toată regiunea ECE „ciclul economic s-a maturizat și este probabil ca creșterea să slăbească treptat. Inflația va continua să crească și, în ciuda politicii stimulative a BCE (Banca Centrală Europeană), băncile centrale vor crește ratele dobânzilor. Turcia și România vor suferi încetinirile cele mai accentuate, după creșterile de tip „turbo” anterioare”, spune raportul citat.

Chiar dacă, „desigur, creșterea exporturilor ar trebui să fie ajutată de cerere puternică din Zona Euro, dar se va retrage sprijinul politic care a propulsat consumul domestic pe parcursul ultimilor doi ani”, spune raportul citat.

Mai mult, analiștii Capital Economics cred că  „deficitul bugetar probabil a încălcat pragul de la Maastricht de 3% din PIB anul trecut, iar guvernul va înăspri, probabil, politica fiscală în acest an pentru a menține deficitul sub acest nivel”.

Înregistrarea unei creșteri economice sub potențialul estimat de șefii Băncii Naționale la 5% din PIB (valoare estimată luni de către guvernatorul BNR Mugur Isărescu) este un pericol important pentru România căci scade șansele de realizare a unei convergențe reale cu economiile UE. În prezent PIB per capita este de doar 54,5% din media UE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri