Carburanţi la preţuri europene. Preţul motorinei din România va ajunge la media europeană

Data publicării:
pompa de alimentare benzina benzinarie-5

În aceste condiţii, companiile de transport spun că vor alimenta mai mult în străinătate, pentru că aşa îşi pot recupera o parte din banii plătiţi pe accize.

Mai bine de jumătate din banii cheltuiţi de şoferi pentru carburant se duc la stat. Depăşim ţara vecină, Bulgaria, unde nivelul taxării ajunge la 43% din preţul combustibilului. Concret, în România, accizele reprezintă 29% din preţ, iar TVA încă 24%.

60% din prețul motorinei se duce fără niciun fel de problemă la stat: pe TVA, pe acciză, pe taxa de drum și așa mai departe. Nu numai costul motorinei este o problemă, ci și timpul de deplasare, timpul și consumul. La modul în care ne deplasăm pe străzile din România, noi suntem necompetitivi”, spune Dragoş Anastasiu, preşedintele unei companii de transport.

La nivelul Europei, cele mai mare preţuri ale motorinei sunt în Marea Britanie - 1,66 de euro pe litru, în Italia - 1,62 de euro şi în Suedia - 1,6 euro. Litrul de motorină este cel mai ieftin în Luxemburg unde costă doar 1,2 euro, urmat de Polonia cu 1,26 de euro şi Croaţia cu 1,27 de euro.

În urma aplicării accizei de 7 eurocenţi, preţul la pompă în România va ajunge la 1,42 de euro pe litrul de motorină, cât media din Uniunea Europeană.

În aceste condiţii, companiile de transport spun că ies mai ieftin dacă alimentează în străinătate.

Noi primim acciza înapoi din Slovenia și din Franța, dacă nu mă înșel. Primim TVA înapoi și mult mai repede din Austria sau din Germania și de asta alimentăm fără niciun fel de probleme semnificative în străinătate”, explică Dragoș Anastasiu.

De la 1 aprilie, la pompă vor fi afişate preţuri care se vor resimţi şi mai mult în bugetele şoferilor.

Faţă de preţurile actuale, cel mai ieftin sortiment de benzină va ajunge să coste 6,28 de lei în loc de 5,88 de lei pe litru cât este în prezent. În acelaşi timp, cel mai ieftin sortiment de motorină va ajunge la un preţ de 6,53 de lei în loc de 6,13 lei cât este în momentul de faţă.

Practic, scumpirea de 40 de bani pe litrul de carburant va însemna că, la un plin de 50 de litri, veţi plăti 20 de lei în plus la suma finală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri