Care sunt principalele provocări pentru noul ministru al Finanțelor

Data publicării:
eugen nicolaescu mediafax

Deşi Victor Ponta nu a anunţat încă dacă acceptă propunerea liberalilor, Eugen Nicolăescu şi-a stabilit priorităţile pentru viitoarea funcţie.

„România are două mari sisteme publice importante pentru toata populaţie: educație și sănătate. Oricine e în conducerea țării să dea prioritate acestor domenii”, e declarat Eugen Nicolăescu.

Viitorul ministru va trebui să reducă evaziunea fiscală şi să crescă încasările la buget, pentru a reuşi astfel să strângă suficienţi bani în visteria statului ca să compenseze golul de 600 de milioane de lei lăsat de amânarea cu 3 luni a aplicării accizei la carburanți.

Tot Ministerul de Finanţe este cel responsabil şI pentru măsurile agreate cu Fondul Monetar Internaţional. Mai exact, pentru schema fiscală prin care românii cu venituri mai mici sau egale cu 1600 de lei lunar să poată beneficia timp de 2 ani de zile de reducerea ratelor la creditele bancare.

O altă responsabilitate privește modul în care va suporta Executivul jumătate din cheltuielile salariale ale angajatorilor care vor crea cel puţin 20 de noi locuri de muncă.

Iar Fondul Monetar Internaţional mai atrage atenţia şI asupra altor angajamente care trebuie urgentate.

„Statul încă nu îşi îndeplineşte obligaţiile de a plăti facturile la timp în toate întreprinderile de stat, ceea ce dăunează activității economice”, a spus Andrea Schaechter, şeful misiunii FMI în România.

Eugen Nicolăescu este doctor în economie, iar până în prezent a fost de două ori ministru al Sănătăţii.

El a mai trecut pe la Ministerul Finanţelor între 1999 şi 2000, când a deţinut funcţia de secretar general adjunct. Din anul 2000, deputatul Eugen Nicolăescu a ocupat diferite funcţii în cadrul Comisiei pentru Buget şi Finanţe.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri