Carpatair a intrat în insolvență

Data publicării:
cursa carpatair mediafax

Compania aeriană Carpatair - care are sediul principal în Timișoara - trece printr-o perioadă dificilă. în urmă cu câteva zile, luase decizia de a-și suspenda toate zborurile din România până în 31 martie. Menţinerea avioanelor la sol a dus la concedierea a 60% dintre angajați.

Primele probleme pentru companie au apărut în 2012. Cifra de afaceri a scăzut, iar pierderile au ajuns la peste 93 de milioane de lei. În 2010, compania spera să ajungă rapid la un milion de pasageri, dar în 2013 reușea să atingă doar 25 la sută din ce își propunea.

În perioada sa de vârf, compania Carpatair opera din Timișoara peste 350 de zboruri săptămânale pe un număr de 30 de rute, în șase țări din Europa. Acum, însă, până pe 31 martie, avioanele rămân la sol, iar toate cursele din și spre România au fost anulate. Toate aeronavele care asigurau cursele din Timișoara spre Milano, Roma, Stuttgart și Cernăuți vor rămâne în hangarele din aerogara bănăţeană, iar Carpatair trebuie să plătească, în fiecare oră, 0,15 euro per avion per tonă.

În martie anul trecut, în decursul a mai puţin de 12 ore, două curse Carpatair au fost implicate în incidente aviatice. Ambele aveau ca punct de plecare Timișoara, iar la destinație, aeronavele au ajuns cu o întârziere de oră.

Mai grav, cu o lună înainte, în februarie 2013,  șase oameni au fost răniţi, dintre care trei au fost internaţi în spital, după ce un avion al companiei Carpatair a ieşit de pe pistă, aseară, la aterizarea pe aeroportul Fiumicino din Roma. După accident, s-a iscat un scandal între Alitalia și Carpatair, pentru că acest avion era închiriat și zbura pentru compania italiană. Alitalia a îndepărtat însemnele de pe aeronavă, pentru ca numele companiei să nu fie asociat cu accidentul.

Istoricul companiei

Carpatair a fost înfiinţatĂ în 1999 de fostul pilot Nicolae Petrov, care deţinea afaceri în acest sector şi în ţara de origine, Republica Moldova. Petrov a reuşit să atragă în acţionariatul Carpatair investitori elveţieni şi chiar pe fondatorul IKEA, Ingvar Kamprad.

Acum, Petrov mai deţine doar 13 la sută din companie, după ce elveţienii au venit anul trecut cu o infuzie de 5 milioane de euro pentru a susţine compania. Tot anul trecut, compania avea planuri pentru investiţii noi. Voia să cumpere un Boeing 737, care să zboare din România spre Italia. Pentru asta, Carpatair a scos la vânzare un teren de 8 hectare din comuna Ghiroda, la un preţ de 6,2 milioane de euro.

În perioada de insolvenţă, managementul companiei va fi asigurat de Nicolae Petrov, dar sub supravegherea unui administrator judiciar.  

Cifre

Carpatair reclamă că problemele financiare i se trag de la conflictul pe care îl are de mai mulți ani cu administrația aeroportului din Timișoara. Operatorului aerian i se impută o datorie de 400 de mii de euro către aeroportul timișorean. Carpatiar acuză, însă, că de fapt, i s-au impus tarife prea mari și ar fi fost favorizat concurentul Wizz Air,care a primit reduceri de taxe aeroportuare.  

Carpatair mai ține acum curse doar pe rutele Chișinău-Veneția și Chișinău-Londra. În 2012, ultimul an pentru care există informaţii financiare, Carpatair a avut pierderi de peste 8 milioane de euro, la afaceri de 55 de milioane de euro.

Compania aeriană nu a mai făcut profit din 2007. La momentul respectiv, Carpatair făcea 72 de zboruri zilnice şi un profit de două ori mai mare faţă de compania de stat TAROM.

De atunci, declinul companiei a fost continuu. La fel şi pentru celelalte două companii româneşti de transport aerian - Blue Air şi TAROM.

Sub presiunea costurilor mari, Carpatair a început să renunţe la tot mai multe rute, iar numărul călătorilor s-a redus puternic. În 2010, Carpatair transporta peste jumătate de milion de persoane, dublu faţă de anul trecut. 

Pasageri transportaţi de Carpatair

2013: 230.000 (estimare)

2012: 410.000

2010: 567.000

(Sursă: Carpatair)

Rezultatele Carpatair

Anul 2012

Pierderi 8 mil. euro

Afaceri 55 mil. euro

Anul 2007

Pierderi 0,4 mil. euro

Afaceri 81,5 mil. euro

(Sursa: MFP)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri