Case sigure în caz de cutremur? Constructor: „Majoritatea blocurilor noi sunt făcute repede, pe bani puţini şi de mântuială”

Data publicării:
case cartier rezidential imobiliar sursa foto digi24

Valul de cutremure din ultimele zile poate pune în pericol piaţa imobiliară, care îşi revine modest anul acesta. În ciuda asigurărilor constructorilor, potenţialii clienţi se tem că blocurile noi sunt făcute cu materiale de proastă calitate, aşa că nu se grăbesc să cumpere.

Numărul tranzacţiilor imobiliare a crescut în primele 8 luni cu aproape 18 procente, însă cumpărătorii au rezerve în ceea ce priveşte calitatea blocurilor noi pe care le-au vizitat.

Cătălin Vieru este unul dintre constructorii care pot evalua corect calitatea blocurilor vizionate: „Avea igrasie, nu avea climatizare corespunzătoare, avea materiale foarte proaste, nu era izolaţia făcută foarte bine. Deci majoritatea (blocurilor) sunt făcute repede, pe bani puţini şi de mântuială.

Cătălin Vieru a lucrat în mai multe ansambluri rezidenţiale şi recunoaşte că unele lucrări nu sunt bine făcute, din raţiuni de economie: „S-a băgat la rezistenţă oţel beton de dimensiune mai subţire decât în proiect pentru a scoate preţuri de construcţie cât mai bune.

Cu toate acestea, la Târgul Naţional Imobiliar desfăşurat la finele săptămânii trecute la Bucureşti, oamenii stau la coadă pentru a-şi găsi o locuinţă, pentru prima dată după cinci ani de criză imobiliară. Aşa că dezvoltatorii au profitat de ocazie ca să îşi laude construcţiile: „La un cutremur, doar ne întoarcem pe partea cealaltă în pat şi ne culcăm la loc. Am ales să facem pereţii foarte groşi, de 44 de centimetri”, arată Andrei Hogaş, managerul unei companii imobiliare.

Ce trebuie să ştie însă cei care cumpără o locuinţă nouă? A explicat pentru Digi24 Cătălin Grigore, manager general companie imobiliară: „Primul lucru pe care ar trebui să îl ceară sau să verifice sunt documentele din Cartea construcţiei. Sunt documente foarte importante cum ar fi: probele de beton, documentele pe care le eliberează Inspectoratul de Stat în construcţii care supervizează fiecare etapă, modul în care se ţese fierul, cum se toarnă betonul.

Dezavantajul este că aceste documente pot fi cerute numai în cazul clădirilor gata ridicate. Cei care rezervă un apartament într-un bloc aflat în constructie îşi asumă riscul de a nu şti ce materiale sunt folosite, spun dezvoltatorii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri