Cât de adevărat este mitul că multinaționalele exportă profitul

Data actualizării: Data publicării:
ionut misa director directie mari contribuabili anaf

Ionuţ Mişa, director general al Direcției Marilor Contribuabili din ANAF, a explicat la Jurnalul de seară că are „sub lupă” 1.500 de companii, iar cea mai mică companie administrată are 78 de milioane de lei cifra de faceri.

În acest context, el a vorbit despre suspiciunile privind exportul profiturilor de către companiile multinaționale. Ionuț Mișa a amintit și despre estimarea făcută la nivelul anului 2014, începutul anului 2015, pe un portofoliu de 2.500 de companii, conform căreia suma de un miliard de euro scoasă din țară prin prețuri de transfer, exportul de făcându-se prin achiziții supraevaluate, prin pachete salariale nejustificate și chiar prin onorarii de milioane de euro pentru avocați și consultanți.

Noi am făcut o estimare asupra sumelor de bani transferate în afara țării, în anumite situații cu respectarea prevederilor legale, pentru că se poate realiza optimizare fiscală în cadru legal, alteori fără respectarea cadrului legal”, a menționat el.

„Miliardul face parte din estimarea făcută la momentul respectiv, ca și sume suplimentare avem situații în care de la o singură companie am atras suplimentar zeci de milioane de euro la buget, sume care altfel s-ar fi pierdut, ar fi rămas în paradisuri fiscale”, a adăugat Ionuț Mișa.

E un fenomen, toate companiile mari doresc să-și optimizeze cât mai mult din punct de vedere fiscal plățile la buget și încearcă prin diverse metode să eludeze legislația, beneficiază și de o consultanță bună, care găsește chichițe de interpetare a legislației pentru a se strecura, alteori operațiunile sunt foarte banale și le identificăm foarte repede”, a mai spus directorul din ANAF.

Ionuț Mișa a mai spus că, prin prezentarea diverselor metode de fraudă pe care direcția pe care o conduce le identifică și sancționează, a început să crească „declaratul” din acele domenii.

De asemenea, el a precizat că nu există un domeniu predilect de fraudă. „Se găsesc în toate domeniile, de la petrol, la retail, la construcții, toți încearcă să plătească cât mai puțin la buget”, a mai spus Ionuț Mișa.

El precizat și că direcția pe care o conduce și-a îmbunătățit analiza de risc și nu mai verifică pe ultimii cinci ani în urmă, ci se pot identifica facturile lunar ori zilnic.

Despre acuzațiile că nu merge în controale la companiile cu capital străin, directorul general al Direcției Marilor Contribuabili din ANAF a respins aceste afirmații.

„Ea provine poate din faptul că n-am fost foarte transparenți asupra activității, necunoscându-se acțiunile pe care noi le-am desfășurat s-au generat astfel de suspiciuni. Pot să vă asigur că avem companii din toate domeniile de activitate pe care le-am verificat și companii atât multinaționale, companii cu capital străin cât și de stat”, a declarat Ionuț Mișa.

El a subliniat că, din două motive, cresc încasările la buget din rândul marilor contribuabili. „Dezvoltând activitatea economică, agenții produc mai mult și plătesc și impozite în aceeași proporție. Apoi, crește încasarea pentru că ne-am perfecționat tehnicile de control și datorită analizei de risc mult mai pertinente și profesioniste, una utilizată la nivel mondial. Evem constatări de zeci sau sute de milioane de euro - sume suplimentare - atrase la buget poate doar de la o singură companie”, a concluzionat Ionuț Mișa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...