Cât de sănătos mâncăm? Produsele bio, aproape un mit

Data publicării:
fructe mediafax-1

Produsele BIO sunt adesea confundate cu produsele tradiţionale româneşti. Acestea nu respectă însă întru totul standardele ecologice de producţie. Fie au în compoziţie conservanţi chimici, fie legumele sau fructele au fost stropite cu insecticide.

De multe ori, producătorii vând produce ecologice doar pe etichetă. Producătorii ar trebui să aibă un certificat ecologic emis de Ministerul Agriculturii, care să ateste că produsele respective nu au fost tratate chimic în niciun fel. De foarte puține ori, însă, cumpărătorii cer producătorului acest certificat. Nu știu că au acest drept sau pur și simplu nu îi interesează.

Creșteri spectaculoase în sectorul alimentar ecologic

În 2010 erau 3.155 de operatori în sectorul de agricultură ecologică, pentru ca în 2011 numărul lor să se tripleze aproape, ajungând la 9.500 de producători. Statistica dezvăluie o creștere spectaculoasă în 2012, când deja erau declarați 26.736 de operatori implicați în producerea, procesarea și comercializarea produselor biologice.

Și suprafața cultivată ecologic s-a triplat aproape. În 2007 erau 131.448 de hectare, iar în 2012 se ajunsese la 450.000 de hectare.

Produsele sănătoase, încă inaccesibile. Ce mănâncă românii

Doi din trei români nu îşi permit să cumpere hrană sănătoasă, chiar dacă sunt conştienţi că trebuie să fie atenţi la ceea ce consumă. Când vine vorba despre preferinţele alimentare, părerile sunt împărţite.

Potrivit unui sondaj IRES, reise că că 70% dintre persoanele chestionate nu îşi permit, din raţiuni financiare, să aleagă o hrană sănătoasă, iar 19% din lipsă de timp. Pe de altă parte, același sondaj relevă că 90% dintre subiecți sunt atenţi la ceea ce mănâncă pentru a nu avea probleme de sănătate.

Mâncarea pe bază de carne este preferată de 21% dintre respondenţi, 19% optează pentru legume, 18% aleg ciorbele, 8% - supele, 6% - mâncărurile pe bază de cartofi, 5% - sarmalele, 3% - lactatele şi brânzeturile, 2% - paste şi doar 1% fructele.

În privinţa alimentelor pe care le cumpără din magazine, 76% dintre persoanele chestionate sunt atente în primul rând la termenul de valabilitate al produselor, 69% la modul în care arată acestea, 39% la ambalaj, 57% la preţ, iar 81% acordă o atenţie deosebită mirosului.

Referitor la masa cea mai importantă din timpul zilei, 30% dintre respondenţi indică prânzul, 15% - micul dejun, 7% - cina, în timp ce 22% apreciază că toate cele trei mese ale zilei sunt la fel de importante.

După o masă mai mult sau mai puţin sănătoasă, un desert este cum nu se poate mai bun. 41% din populaţie alege prăjiturile, 8% plăcintele, iar 4% clătitele şi ciocolata.  

Cei mai mulţi dintre participanții la sondaj (89%) spun că servesc masa de prânz acasă, 9% la serviciu, iar 1% la restaurant.

Ecologic doar pe etichetă

Piaţa produselor bio este o nişă de care unii comercianţi profită din plin, pe fondul cererii tot mai mari din partea consumatorilor. Mulţi producători folosesc acest termen pe etichetele alimentelor, chiar dacă produsele nu sunt ecologice. Practic, unul din zece produse bio vândute pe piaţă sunt mincinoase, potrivit Protecţiei Consumatorilor. 

Legislaţia permisivă şi lipsa de informare a consumatorilor le permit multor producători să facă profituri frumoase din vânzarea produselor bio doar cu numele. Târgurile de produse tradiţionale sunt o bună ocazie pentru comercianţi să vândă asemenea produse fără să aibă certificat ecologic. Iar de multe ori, cumpărătorii se bazează doar pe ce spun comercianţii sau producătorii, fără să mai verifice documentele.

Unii producători îşi comercializează produsele sub sigla bio, deşi este ilegal. 11% dintre produsele ecologice controlate anul trecut de Protecţia Consumatorilor nu aveau legătură cu eticheta. Probleme au fost descoperite la tot felul de produse, de la crochete vegetale din soia, la miere, ciuperci şi mazăre. Regulile europene sunt însă foarte clare. Pe eticheta unui produs eco trebuie să figureze frunza cu steluţe verzi a Uniunii Europene, cuvântul ecologic, dar şi codul firmei de certificare a produsului respectiv. Toate acestea garantează faptul că materia primă folosită pentru obţinerea acelui produs provine din culturi fără pesticide. Cei care încalcă aceste prevederi sunt amendaţi cu cel mult 30.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri