Cât pierde economia României din pricina zilei libere de Rusalii: Peste 70 de milioane de euro

Data publicării:
vacanta

Weekendul prelungit de Rusalii a însemnat pentru mulţi doar o zi liberă în plus. Producţia este inexistentă, iar consumul este şi el nesemnificativ. De exemplu, românii au cumpărat mai puţin de 20 de milioane de litri de bere, la jumătate faţă de zilele libere de 1 Mai şi Paşte.

Noi îi dăm înainte cu zilele libere şi apoi aşteptăm productivitate... uitaţi rezultatul: România se prăbuşeşte de la an la an în clasamentul de productivitate”, declară economistul Doru Lionăchescu pentru Digi24. „România a căzut pe clasamentul de competitivitate cu cinci locuri, suntem deja sub Bulgaria”, atrage atenţia analistul. „Dacă raportăm Produsul Intern Brut al României la numărul de zile lucrătoare, rezultă că românii produc 530 de milioane de euro pe zi”, precizează Doru Lionăchescu.

Cei care îşi pun speranţele în turism vor fi dezamăgiţi: încasările declarate nu sunt atât de mari încât să acopere pierderile. „O ţară ca România, care este într-un proces de divergenţă cu Uniunea Europeană, are nevoie de a lucra cât mai mult, nu de a huzuri cât mai mult, mai ales în condiţiile în care noi nu suntem o ţară turistică. La noi, turismul ca pondere în PIB ajunge la sub 1%”, mai arată Doru Lionăchescu.

În plus, nu orice pensiune plăteşte taxe şi impozite pentru activitatea de profil, explică Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronale din Turism: „Aproximativ una din trei pensiuni nu este înregistrată ca activitate turistică; este considerată casă privată şi derulează activităţi de cazare, de primire de oaspeţi, fără îndeplinirea formelor legale.

Estimările arată că, în cele 14 zile libere stabilite prin lege de-a lungul unui an, economia pierde un miliard de euro.

Business Club




Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri