Cazul IT-istului căruia salariul i-a scăzut cu 2.300 de lei în ianuarie: „Sunt furios că banii aceștia vor fi irosiți”

Data actualizării: Data publicării:
bancomat spania

Jurnalistul Vlad Petreanu semnalează pe blogul său cazul unui angajat în domeniul IT, al cărui salariu a scăzut, de pe o lună pe alta, cu 25%, în urma modificărilor Codului Fiscal. Dacă în luna noiembrie 2017 salariul net al acestuia era de 9059 lei, în ianuarie 2018 el a încasat 6722 de lei.

„Jur că nu sunt furios că mi-a scăzut salariul, dar sunt furios că banii aceștia vor fi irosiți; peste 3 ani, peste 4 ani tot nu vor fi școli, spitale, șosele”, i-a spus angajatul jurnalistului.

Citește și ”Cum va arăta România condusă precum Ungaria. Planul Dragnea - Tăriceanu”

Aceste scăderi, care nu îi afectează doar pe salariații din sectorul public, au avut efecte în luna ianuarie asupra IT-iștilor, ale angajaților cu regim de muncă part-time, asupra persoanelor cu handicap, muncitorilor sezonieri, a celor cu venituri din activități independente, dar și a celor din cercetare-dezvoltare.

Dacă investitorii străini din mediul de afaceri au avertizat încă de anul trecut în legătură cu riscurile pe care le implică trecerea contribuțiilor de la angajator în seama angajaților, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat zilele trecute că scăderile salariale sunt tot din vina patronilor.

„Transferul contribuțiilor nu ar trebui să afecteze netul angajaților din privat, pentru că este vorba de aceeași cheltuială a angajatorului pe care a avut-o și anul trecut. Dacă le-au scăzut salariile înseamnă că angajatorul a vrut să își crească profitul și atât, deci l-a furat pe angajat, ca să o spun mai pe românește", a declarat ministrul Muncii. 

„Mi se pare că îi plângeți foarte mult pe cei cu salariu mare, e singura modalitate pentru ajustarea unor salarii. Peste 90% cred că sunt mulțumiți, pentru cei 3% e mare scandal, să nu mai vorbim de faptul că unora li s-a calculat greșit din vina direcțiilor de resurse umane, și nu din vina legii”, a adăugat ea.

Patru categorii de angajaţi au primit mai puţini bani în urma modificării Codului fiscal: IT-iştii, lucrătorii sezonieri, cei din cercetare şi persoanele cu dizabilităţi. Ministrul de finanțe Eugen Teodorovici, a promis la Digi24 că aceste neajunsuri vor fi îndreptate printr-o ordonanță de urgență. Soluția, spune el, a fost găsită și presupune patru pași, dar în final va fi vorba de deduceri suportate din bugetul de stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri