Ce a înțeles Daniel Zamfir după întâlnirea cu Isărescu

Doru Cireaşă Data actualizării: Data publicării:
piperea si zamfir

În pofida asigurărilor primite repetat marți de la guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, potrivit cărora dobânda ROBOR nu este manipulată sau fixată artificial de bancă și a explicațiilor date privitoare la modalitatea de stabilire a dobânzii, senatorul Daniel Zamfir rămâne convins că este ceva neînregulă cu dobânzile interbancare, respectiv cele negociate de bănci zilnic și care stau la baza creditării firmelor și populației. Marți, el a înlocuit termenul de manipulare cu cel de intervenție și înțelegere.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei economice din Senat, a declarat marţi că discuţiile de la audierea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, i-au întărit convingerea că banca centrală intervine în calcularea ROBOR.

Zamfir a adăugat că guvernatorul Băncii Naţionale a confirmat că ROBOR "este o înţelegere între bănci", înţelegere interzisă de Legea concurenţei.

"Eu cred că a fost o discuţie extrem de binevenită, mi-a întărit convingerea că ceea ce eu credeam ca şi politică a Băncii Naţionale s-a adeverit. Am aflat în cursul audierilor că Banca Naţională intervine telefonic ca ROBOR să fie stabilit în cotele pe care le doreşte Banca Naţională, am aflat că se gândeşte, se lucrează acum la schimbarea acestui mecanism de calcul al ROBOR, întrucât ridică semne de întrebare felul în care acest ROBOR reflectă sau nu piaţa. Ceea ce mi-a întărit convingerea că Banca Naţională intervine în calcularea cursului ROBOR. Domnul guvernator a confirmat, de asemenea, că ROBOR este o înţelegere între bănci, înţelegere care este interzisă de Legea concurenţei", a afirmat Zamfir după audierea guvernatorului BNR, potrivit Agerpres.ro.

Referirea lui Zamfir pare a fi făcută la o declarație a lui Isărescu potrivit căruia Nicolae Cinteză, director pentru supraveghere în cadrul băncii naționale sună băncile care se împrumută la dobânzi peste cele la operațiunile lombard (în prezent 3,5%).

"Fiind numai interbancar, acolo se bat băncile, şi cu mâna pe inimă, pe cuvântul meu, şi cu verificări pe date, se bat până la o sutime de procent. Deci ele pot să variaze în jurul cotelor afişate, dar se bat până la o sutime.(...) Ideea că fac cartel, v-am spus, în ce condiţii fac cartel, dacă ajung cu dobânda la 3,50%, dar nu mai mult, am văzut pe cineva pledând că se duce dobânda la 10%. La 3,5%, dacă cineva se duce să se împrumute la 4%, îl sună domnul Cinteză imediat şi îl întreabă ce faci? Pui în pericol stabilitatea sistemului şi introduci panică pe piaţă? Deci 3,5% este maxim. Deci nu se pot cartela", a afirmat guvernatorul BNR.

Declarațiile lui Zamfir par a indica un minim progres în relațiile sale cu Banca Națională. Luna trecută acesta nu se sfia să acuze BNR de „manipulare” a ROBOR. „Am avut indicii clare că BNR s-a implicat în manipularea ROBOR, dovezi evidente”, spunea el la finele lunii ianuarie.

Citește „Se poate trăi fără ROBOR? Sau, mai bine, îl „reparăm”?”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri