Ce avantaje are Mugur Isărescu față de omologii săi din Ungaria sau Bulgaria

Data publicării:
8384fe48baba79d45da3c1750169a29d 1

Foto: Guvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei este cel mai modest din punct de vedere a salariului încasat

În Ungaria, Parlamentul stabileşte salariul, iar la bulgari, "secretul" nu mai e secret din iulie 2015, potrivit unui articol Hotnews.ro pe această temă.

Salariul guvernatorului din Ungaria, stabilit de Parlament

Salariul guvernatorului era fixat prin legea votată în Parlament la 8.000 de euro. Asta până în martie 2016 când Parlamentul a votat dublarea lui, ducând remuneraţia la 16.000 de euro/lunar. Viceguvernatorii pot lua maxim 90% din salariul guvernatorului, adică 14.400 de euro. Membrii Comitetului de politică monetară din Banca Ungariei au plafonat e salariile la cel mult 9.600 euro/lună.E drept, mai sunt şi alte diferenţe faţă de România. La maghiari, Guvernatorul e numit de preşedinte la propunerea premierului,un mandat având 6 ani. Din 6 în 6 luni, Guvernatorul înaintează Parlamentului un raport de activitate. În plus, Ungaria publică minutele discuţiilor din Comitetul de politică monetară.

Guvernatorul din Bulgaria, cel mai modest

În Bulgaria, guvernatorul Dimitar Radev (foto) şi-a tăiat singur salariul la aproape o treime faţă de cel al predecesorului său. Radev ia 7.857 de euro lunar, faţă de peste 22.000 de euro cât lua fostul guvernator. La bulgari, Guvernatorul şi viceguvernatorii sunt aleşi de Parlament, dar ceilalţi 3 membri ai boardului sunt numiţi de preşedinte.

În restul Europei nivelul salariilor este mai bun. Mario Draghi, şeful Băncii Centrale Europene a câştigat în 2015 circa 385.860 euro. Benoît Coeuré a primit 275.604 euro, la fel ca Peter Praet, Yves Mersch, Sabine Lautenschläger (toţi membri ai Directoratului BCE).

Preşedintele influenţei Bănci Centrale a Germaniei, Jens Weidmann, a "produs" anul trecut 436.355 euro. Dealtfel, la Banca Centrală Europeană, la secţiunea "Cariere" e publicat salariul minim de încadrare, salariu care e revizuit anual

Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei, este probabil cel mai bine plătit guvernator, el câştigând anul trecut puţin peste un milion de euro.

În schimb, şefa celei mai mari bănci centrale din lume, FED, Janet Yellen, s-a mulţumit cu 201.700 dolari în 2015. Salariul nu şi-l dă singură, ci e votat de Congresul american.

La noi, Guvernatorul ia anual 163.000 de euro, dacă venitul declarat de 13.600 de euro e menţinut constant în toate cele 12 luni.

Guvernatorul Băncii Angliei dă raportul

Intr-o postare pe Facebook economistul Florin Cîțu oferă informații asupra obligațiilor ce îi revin guvernatorului Băncii Angliei. La București omologul său Mugur Isărescu a respins orice inițiativă care l-are aduce în fața Parlamentului pentru a oferi explicații. Să vă dau un exemplu, poate aşa înţelegem de ce acolo salariul poate că este justificat, spune Cîțu. ”Dacă ținta de inflație este ratată cu mai mult de 1% în orice direcție, adică dacă aceasta este peste 3% sau sub 1%, guvernatorul trebuie să scrie o scrisoare deschisă premierului în care să explice cauzele și ce măsuri va dispune banca pentru a readuce inflația în intervalul planificat”, spune statutul Băncii Angliei.

La noi ”statutul BNR ofera independență fără responsabiliate pentru acțiuni/decizii. Aici este mare problemă a legii in România”, spune economistul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri