Ce costuri ar presupune aducerea rezervei de aur a României în țară

Data actualizării: Data publicării:
aur lingouri

Proiectul de lege privind repatrierea aurului a fost justificat de unul dintre inițiatori, senatorul Șerban Nicolae, prin faptul că rezerva depozitată la Londra nu mai produce niciun venit, dimpotrivă, România trebuie să plătească bani pentru aceasta. Argumentul costurilor mai reduse, dacă aurul ar fi păstrat în ţară, nu stă în picioare. Profesorul de economie Cristian Păun spune că doar transportul presupune o notă de plată destul de costisitoare, iar preţul depozitării este și el piperat.

Cristian Păun, profesor de economie: „E o poveste nemuritoare, care o să ne coste câțiva bani, pentru că transportul acelei cantități de aur e destul de costisitor, având în vedere că trebuie să asigurăm o anumită securitate. Are un cost păstrarea acestui aur în Marea Britanie, care trebuie comparat și cu ce primim pe aur, mă refer la dobândă, și vedem cu cât rămânem. Acest calcul trebuie apoi comparat cu costul aducerii în țară a aurului, păstrării în condiții de securitate și, evident, tot ce pierdem pe partea de rating internațional.

Sigur, de parcă credibilitatea acestor politicieni e undeva la cer. Adică ei vor să naționalizeze Pilonul II de pensii, adică să bage mâna în buzunarul fiecărui român și să ia cu japca depozitul de bani – și nu lipsit de consistență. Vorbim în momentul de față în România, prin acea ordonanță de urgență infamă, de naţionalizari pe bandă rulantă, de utilizarea acestor resurse pe cont propriu. Vindem niște lingouri de acolo și am rezolvat problema. Chiar dacă nu le vindem, le folosim cumva ca garanție ca să creştem capacitatea de împrumut a acestui guvern.”

Un proiect de lege depus ieri la Senat de Liviu Dragnea si Şerban Nicolae prevede modificarea Legii de funcţionare a BNR. Un singur articol conţine acest proiect. Iniţiatorii vor ca 95% din aurul României să fie repatriat.

Potrivit proiectului de lege, BNR mai poate lăsa în băncile din afara ţării doar 5% din rezerva totală a României. Aceste procent e condiţionat de obţinerea de venituri. Dacă nu obţinem dobândă din aurul depozitat în bănci din afara ţării, atunci cantitatea de aur depozitat în afara ţării va fi zero.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri