CE Oltenia, parte din planul de reorganizare al sistemului energetic. Produce cea mai scumpă energie

Data publicării:
CE Oltenia

Complexul Energetic Turceni a fost pus în funcţiune în 1977. Include o termocentrală, două cariere de lignit şi o mină. În aceeaşi perioadă a început si producţia la Termocentrala Rovinari, principala componentă a Complexului Energetic cu acelaşi nume. Cele două companii produc energie pe bază de lignit, un procedeu scump şi foarte poluant. În ultimii ani, cei doi producători de energie au investit însă mai multe sute de milioane de euro pentru a respecta normele europene de mediu. 

Complexul Energetic Turceni şi Complexul Energetic Rovinari sunt două dintre cele patru societăţi care au fuzionat, în 2012, pentru a crea Complexul Energetic Oltenia. Acolo lucrează peste 18.000 de angajaţi. Acţionar majoritar este Ministerul Economiei. Lucrurile nu merg însă prea bine. Afacerile au crescut uşor, în 2013, dar profitul s-a diminuat de 26 de ori, din cauza scăderii preţurilor la energie. Cu toate acestea, angajaţii au salarii mai mari decât media pe ţară. Anul trecut, au câştigat în medie 4.200 de lei, sumă care include sporuri şi prime. 

Formarea Complexului Energetic Oltenia face parte din planul de reorganizare al sistemului energetic românesc. Potrivit angajamentului cu FMI, complexul ar urma să fie vândut pe bursă în perioada următoare. Guvernul voia încă din 2005 să vândă separat termocentralele Rovinari şi Turceni. 

Până la privatizare, la conducerea companiei a fost un manager privat, Laurenţiu Ciurel, fost vicepreşedinte PSD Gorj. Numirea lui a iscat însă un întreg scandal. Reprezentanţii Fondului Proprietatea, acţionarul minoritar al Complexului, a contestat faptul că ar fi fost numit direct, fără a-i intervieva pe ceilalţi candidaţi. Anterior, Laurenţiu Cirel a condus şi Complexul Energetic Rovinari. 

Sub conducerea lui, compania ar urma să disponibilizeze peste 3.000 de angajaţi în următorii 4 ani.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri