Cea mai mare macara plutitoare din zona Mării Negre a fost construită la Constanţa. 500 de muncitori au finalizat proiectul în nouă luni

Data publicării:
macara sfantul nikolai

 

Cea mai mare macara plutitoare din zona Mării Negre a fost construită la Constanţa şi va fi folosită în Ucraina. Clienţii de la răsărit au venit cu planul şi cu materia primă, iar 500 de muncitori români au transformat proiectul în realitate, în doar nouă luni. Valoarea investiţiei depăşeşte 12 milioane de euro.

Macaraua plutitoare a fost botezată „Sfântul Nikolai”. Pentru construcţia ei s-au folosit 1000 de tone de tablă şi 33 de km de cabluri. Este cea mai mare din zona Mării Negre, iar beneficiar este compania ucraineană Nibulon.

Cu ajutorul macaralei plutitoare autopropulsate, destinată transbordării cerealelor de pe nave pe barje sau invers, vor putea fi exportate peste 20.000 de tone de cereale, a declarat Aleksei Vadaturski, preşedintele companiei beneficiare Nibulon.

Acesta a ales Şantierul Naval Constanţa cu toate că în oraşul în care activează firma sa există trei societăţi care puteau ansambla nava. Forţa de muncă ieftină a fost motivul care i-a adus pe ucraineni în România.

Macaraua, care poate ridica până la 65 de tone cu un singur cârlig, a fost construită în nouă luni, iar forţa de muncă a fost impresionantă: 500 de angajaţi au lucrat la foc automat.

A fost un parteneriat prin care ucrainienii au adus proiectul şi echipamentele, iar Şantierul Naval a făcut construcţia, a înglobat echipamentele, le-a montat şi a făcut toate probele necesare. Valoarea proiectului depăşeşte 12 milioane de euro", a declarat Radu Rusen, directorul Şantierului Naval Constanţa.

Autorităţile locale speră ca acesta să fie un prim pas către alte viitoare colaborări cu vecinii noştri: „Înseamnă că reuşim să facem export într-o ţară extracomunitară, ceea ce pentru judeţul nostru înseamnă un spor important în producţia industrială şi la export, iar dacă nava va corespunde exigenţelor, va fi prima dintr-o serie”; a declarat Dănuţ Jugănaru, directorul general al Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa.

Lansată la apă, nava „Sfântul Nikolai” a ajuns în Ucraina prin Portul Nikolaev. Aleksei Vadaturski, preşedintele director general al Nibulon, se clasează în top 10 al celor mai bogaţi ucraineni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri