Cei mai bogați 85 de oameni ai lumii au averi cât totalul deținut de jumătate din populație

Data publicării:
davos

Practic, cei mai bogaţi 85 de oameni din lume au averi de 1.700 de miliarde de dolari, cât totalul deţinut de 3,5 miliarde de oameni.

Este o imagine care arată cât de mult s-au adâncit discrepanţele sociale din anii 80 încoace. Iar deranjul mondial pornit în 2008 nu a făcut decât să mărească şi mai mult aceste diferenţe. Bogaţii au continuat să acumuleze capital, iar săracii au sărăcit şi mai mult.

Unu la sută din populaţia globului deţine o avere de 110.000 de miliarde de dolari, de 65 de ori mai mare decât cea a jumătăţii sărace a planetei, arată un studiu al Oxfam, publicat înainte de deschiderea Forumului Economic Mondial din staţiunea elveţiană Davos.

Marile averi continuă să fie învârtite de aceiaşi oameni superbogaţi, iar restul trebuie să se mulţumească doar cu resturile, mai arată studiul.

Oxfam insistă că diferenţele sociale foarte mari pot fi reduse dacă este redusă evaziunea fiscală şi se măresc investiţiile publice. Organizaţia încearcă să atragă atenţia asupra acestor discrepanţe înainte de deschiderea Forumului Economic Mondial de la Davos, din Elveţia, care va avea loc săptămâna aceasta.

Evenimentul va reuni o bună parte din superbogaţii lumii, alături de politicieni, şefi de bănci şi alte personalităţi influente. Forumul are loc în fiecare an, iar în spatele culiselor lui se pun la cale marile afaceri ale anului.

Întâlnirea din acest an va fi prezidată de fondatorul forumului, Klaus Schwab, şi de directorul general al Yahoo, Marisa Mayer. Vor fi prezenţi premierul japonez Shinzo Abe, preşedintele brazilian Dilma Roousseff, precum şi directorul FMI, Christine Lagarde, dar şi guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney.

Evenimentul de la Davos a avut loc pentru prima dată acum mai bine de 40 ani, sub patronajul Comisiei Europene şi al asociaţiilor industriale. Unii consideră evenimentul ca având mai mult un rol conspirativ şi cred că utilitatea sa este redusă în condiţiile în care, în ultimii ani, o serie de oameni influenţi au renunţat să mai vină la Davos. Printre marii absenţi de la eveniment se numără şi cancelarul german Angela Merkel.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri