Cele mai aşteptate modificări fiscale. Trei dări importante se reduc de la 1 ianuarie

Data publicării:
lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015-12

Cea mai aşteptată măsură din noul an este reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată de la 24% la 20%. Această scădere de TVA ar trebui să se traducă şi prin ieftinirea tuturor produselor.

Cu un TVA mai mic, de 20% în loc de 24%, ne vor rămâne în buzunar mai mulţi bani pentru consum, dar pentru bugetul de stat va fi o pierdere de 8 miliarde de lei.

Taxe mai mici vor plăti şi cei care primesc dividende - impozitul pe acest tip de câştig va scădea de la 16% la 5%. Şi această măsură are un cost de peste 1 miliard de lei pentru visteria statului.

Micii patroni primesc şi ei o veste bună la început de an. Cei care au mai mulţi angajaţi vor plăti un impozit pe venit de 1%, iar cei fără salariaţi, un impozit de 3%. Acest impozit pentru microîntreprinderi are rolul de a încuraja firmele să angajeze mai multe persoane.

Dacă tragem linie şi calculăm toate aceste măsuri, vedem că tăierile de taxe vor lăsa un gol bugetar de aproape 10 miliarde de lei. Guvernul speră să-i recupereze însă, în parte, din creșterea economică de anul viitor.

Consilierii locali au aprobat noile taxe și impozite pentru 2016.

Astfel, în cazul persoanelor fizice scade impozitul pentru locuințe, cu 20%. În schimb s-au aplicat majorări pentru clădirile nerezidențiale, diferențiat în funcție de anul de construcție: dinainte de 2006 si cele construite în perioada 2006-2011.

De asemenea s-au aplicat majorări și pentru impozitele percepute pentru construcțiile utilizate în activități din domeniul agriculturii.

Impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de impozitare la valoarea impozabilă a clădirii.

Reduceri sau majorări au fost aplicate ţinând cont de noul nivel minim obligatoriu stabilit prin Codul Fiscal aprobat în 2015.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri