Cele mai mari companii aeriene care operează pe piaţa din România: Wizz Air, Tarom şi Blue Air. Top 5 în 2012

Data publicării:
avion-3

Românii care călătoresc cu avionul folosesc în principal serviciile a trei operatori aerieni: Wizz Air, Tarom şi Blue Air. Sunt peste şase milioane de călători care pleacă în vacanţă sau cu afaceri peste hotare pe rutele operate de aceste companii.

Cei mai mulţi români preferă să călătorească cu avioanele companiei ungare Wizz Air, datorită preţului redus al biletelor, informează Ziarul Financiar. Anul trecut, 2,8 milioane de pasageri au cumpărat bilete de la operatorul low-costcu 100.000 de pasageri mai mult faţă de 2011. Din acest motiv, Wizz Air a reuşit să se menţină pentru al doilea an la rând în poziţia de lider pe piaţa românească.

În schimb, operatorul de stat Tarom a înregistrat încă un an cu rezultate slabe, în ciuda promoţiilor practicate de companie. În 2012, traficul Tarom a rămas constant la 2,2 milioane de pasageri. În aceste condiţii, afacerile au mers tot în jos, iar pierderile au depăşit un sfert de miliard de lei.

În total, în ultimii patru ani, minusul din bugetul companiei aeriene a ajuns la un miliard de lei.

Tot pe loc a bătut pasul şi operatorul local Blue Air1,5 milioane de pasageri au zburat anul trecut cu aeronavele companiei low-cost. Pentru acest an însă, redresarea companiei este sub semnul întrebării în condiţiile în care firma se află în insolvenţă şi caută un cumpărător. Compania aeriană a încheiat anul 2011 cu pierderi de aproape 50 de milioane de lei.

Clasamentul primelor cinci companii aeriene în funcţie de numărul de pasageri transportaţi este completat de grupul Lufthansa, cu 1,3 milioane de persoane, şi Carpatair - cu 600.000 de călători.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri