Cele patru sfaturi ale Comisiei Europene pentru România

Data publicării:
cladire comisia europeana -GettyImages - 9 iulie 15 1

Foto: GettyImages

Prima dintre recomandările făcute României privește deficitul bugetar. ”Trebuie să limiteze deviația de la obiectivul bugetar în 2016 și să procedeze la o ajustare fiscală de 0,5% din PIB în 2017, dacă nu există o metodă care să presupună un efort mai mic. România trebuie să se asigure de aplicarea cadrului fiscal și să întărească colectarea taxelor la buget. Inițiativele legislative trebuie să nu submineze previzibilitatea legilor și să nu afecteze stabilitatea financiară. În caz contrar trebuie adoptate măsuri care să păzească de astfel de riscuri”, ne sfătuiește CE.

Dincolo de limbajul tehnic, CE are următoarele îngrijorări. În ultimii unu-doi ani, mai multe măsuri au aruncat în aer deficitul bugetar, aflat anterior la un nivel de doar 1% din PIB. Măsurile sunt de natură a periclita echilibrele viitoare. Este vorba de majorările salariale decise de fostul guvern Victor Ponta, cu efecte pe termen lung și în 2016 și anul viitor. Îngrijorează și reducerea TVA, micșorarea CAS dar și de măsuri mai recente, precum salarizarea bugetară a guvernului Cioloș cu impact bugetar încă neclar.

Toate aceste măsuri au aruncat în aer deficitul bugetar de la nivelul planificat pentru acest an la 1% din PIB, la 3% după ultimele măsuri. Există riscul ca anul viitor acest nivel să sară chiar la 3,4% din PIB, notează CE.

În al doilea rând, atenția CE se îndreaptă spre calitatea serviciilor sociale. România trebuie să amelioreze serviciile oferite șomerilor prin adapatrea acestor servicii la situația exactă a acestora. Trebuie identificate persoanele neînregistrare la agențile de șomaj, sfătuiește CE. Ratele mici ale șomajului raportate de România par a avea legătură tocmai cu acest lucru, anume cu dezinteresul celor care nu au de muncă de a se prezenta și de a rămâne înregistrați la agențiile de șomaj. Salariul minim trebuie stabilit pe criterii obiective, iar calitatea educației trebuie ameliorată inclusiv prin combaterea fenomenului de părăsire timpurie a școlii, fenomen accentuat în cazul populației roma.

În domeniul medical Guvernul trebuie să frâneze plățile informale și să crească disponibilitatea asistenței medicale la domiciliu.

Nu în ultimul rând, trebuie ameliorat accesul la servicii publice, extinsă infrastructura de bază și îmbunătățită diversificarea economică. Master Planul Transporturi, victimă a unor repetate amânări, trebuie adoptat și implementat. Ministerul Transporturilor nu a reușit până la acest moment să îl transmită Parlamentului spre adoptare. Proiectele de investiții publice este necesar să fie prioritizate sfătuiește CE.

”România are al doilea cel mai scăzut nivel al investițiilor publice dintre țările membre și este singura țară în care nivelul investițiilor a scăzut an de an din 2008 până în prezent”, explică CE motivul îngrijorărilor sale.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri