CFR Marfă, o privatizare ambiguă

Data publicării:
CFR Marfa-MFAX-11

Când va fi semnat contractul de vânzare a CFR Marfă? Iată o întrebare la care guvernanţii nu au răspuns. Nici hotărârea de guvern publicată în Monitorul Oficial şi care aprobă condiţiile de privatizare a companiei nu face lumină asupra acestui subiect.

Singura menţiune este legată de obligaţia Grup Feroviar Român de a achita în 32 de zile de semnarea contractului avansul de 20 milioane de euro. Data efectivă de semnare a contractului rămâne, însă, un mister, pe care premierul n-a vrut să-l elucideze.

Haideți să vorbim de politică nu de 15 august, da? CFR, celelalte...”, a răspuns Victor Ponta, întrebat de jurnaliști despre acest subiect.

Hotărârea de Guvern nu pune accent pe termene, ci pe condiţii. Vânzătorul se obligă la convertirea în acţiuni a unor datorii ale CFR Marfă, separat de obligaţia terţului, respectiv Consiliul Concurenţei şi Comisia Europeană, privind concentrarea economică”, explică analistul Valentin Ionescu.

Ceva mai precis a fost Executivul când a fost vorba de termenul limită până la care trebuie finalizată privatizarea: mijlocul lunii octombrie.

„Va trebui ca totul să se întâmple în 60 de zile, un termen destul de ambiţios”, a spus Ionel Blănculescu, consilier onorific al primului ministru.

„Presupune semnarea contractului foarte repede, realizarea contului escrow în cele 30 de zile şi plata preţului”, a explicat acesta.

Încheierea privatizării este legată şi de un răspuns al Consiliului Concurenţei sau al Comisiei Europene, dacă GFR poate sau nu prelua CFR Marfă. Împreună ar deţine aproape trei sferturi din piaţa transportului de mărfuri pe calea ferată. Iar analiza va dura.

„Într-o lună abia aflăm unde trebuie să facă analiza: la Bucureşti sau la Bruxelles, potrivit preşedintelui Consiliul Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. După dimensiunea companiilor nu ar fi o tranzacţie de competenţa Comisiei Europene”, a declarat acesta pentru Mediafax.

Licitaţia pentru CFR Marfă a fost câştigată de Grup Feroviar Român pe 20 iunie. Compania a oferit 202 milioane de euro pentru pachetul majoritar de acţiuni şi s-a angajat să facă investiţii de alte 200 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri