Chinezii vor să cumpere produse din carne de un miliard de euro. Mai mult decât poate România oferi

Data publicării:
porci-2

Chiar şi acum, România importă cantităţi impresionante de carne, în valoare de câteva zeci de milioane de euro în fiecare an.

Guvernul de la Beijing vrea să transforme ţara noastră într-un furnizor de alimente pentru poporul chinez. Aflat în vizită la Bucureşti, premierul Li Keqiang a fost interesat de produsele tradiţionale şi de vinul românesc expuse la Palatul Parlamentului. Oficialul chinez s-a oprit şi la standul cu legume, unde l-au tentat roşiile româneşti. De cum au pus piciorul în România, chinezii au fost interesaţi de zootehnia românească. Vor să cumpere șase milioane de porci şi ovine.

Cei trei milioane de porci ceruţi de chinezi reprezintă peste 60% din totalul animalelor pe care le avem. Cât despre cele trei milioane de ovine, acestea înseamnă 20% din totalul intern. Puse în faţa unei cereri mari de animale, autorităţile caută soluţii.

„Pe zona de bovine există un angajament clar pentru următorii 7-10 ani, din partea chineză, acolo trebuie să venim cu programe pentru a mări efectivele”, spune Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Vestea că-şi vor putea vinde animalele la 7.000 de kilometri depărtare îi încântă pe fermieri. Sunt însă sceptici că vor avea atâtea animale câte vor chinezii şi, în plus, preţul kilogramului de carne ar putea fi mai mare.

„Nu credem ca există chiar așa un surplus mare de animale în România, pentru că animalele se cresc greu”, susține Mihai Tatu, fermier din Hăghig, județul Braşov.

Va fi cu atât mai greu să acoperim cererea de export cu cât, an de an, România cumpără carne de porc, de exemplu, din Germania sau Ungaria. Doar în primul semestru al acestui an, carnea de porc a ocupat prima poziție în clasamentul importurilor de alimente.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri