Chiriţoiu: Industria asigurărilor este cea mai sancţionată de Consiliul Concurenţei. Trebuie corectate deficienţele legislative

Data publicării:
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, participă la Forumul Energiei, eveniment organizat de Financial Intelligence, in Bucuresti, miercuri, 17 aprilie 2019.
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Industria asigurărilor este cea mai sancţionată de către Consiliul Concurenţei, însă amenzile trebuie însoţite şi de corectarea unor deficienţe legislative pentru ca piaţa să poată funcţina mai eficient, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, informează Agerpres.

"Sunt mai multe probleme în industria asigurărilor, iar, ca dovadă, aceasta este şi cea mai sancţionată de către Consiliul Concurenţei. Companiile de pe piaţa RCA au fost amendate de două ori, ultima dată anul trecut cu peste 20 milioane de euro, iar anterior am sancţionat nouă societăţi de asigurare şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) cu 53 milioane euro. Amenzile noastre trebuie însoţite, însă, de măsuri care să ajute piaţa să funcţioneze. În acest sens, am transmis o serie de propuneri pentru a corecta deficienţele legislative existente, dar suntem deschişi oricăror soluţii", a declarat Bogdan Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, problemele de la City Insurance şi, recent, de la Euroins sunt legate de insuficienta capitalizare a companiilor faţă de riscurile asumate, aspect care nu intră în competenţa sau expertiza Consiliului Concurenţei.

"Continuăm să discutăm şi să colaborăm cu Autoritatea de Supraveghere Financiară şi cu Ministerul Finanţelor Publice şi să ne punem la dispoziţia legislativului astfel încât, în limitele atribuţiilor legale şi a expertizei fiecărei instituţii, să găsim cele mai bune soluţii atât pentru piaţă, cât şi pentru clienţii de pe piaţa asigurărilor obligatorii", a spus Chiriţoiu.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis vineri să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei.

Ulterior, conducerea Eurohold a susţinut că decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară privind Euroins reprezintă "o preluare ostilă a activelor filialei din România" şi a anunţat că va demara procesul de contestare a deciziei privind procedura de faliment.

Consiliul Concurenţei a sancţionat în decembrie 2018 nouă companii de asigurare şi UNSAR cu amenzi totale în valoare de 246,74 milioane lei (aproximativ 53 milioane euro) pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei prin coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA).

De asemenea, în decembrie 2022, Consiliul Concurenţei a sancţionat 65 de companii şi o asociaţie cu amenzi totale în valoare de peste 130 milioane de lei (aproximativ 26 milioane de euro) pentru participarea la o înţelegere pe piaţa serviciilor de întreţinere şi reparare a autovehiculelor din România.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri