Cifre statistice: Dispare febra proiectelor rezidențiale

Data publicării:
muncitor santier - captura digi24

Fie că vorbim doar de luna mai sau de primele cinci luni ale anului, volumul construcțiilor rezidențiale noi a scăzut, față de aceleași perioade ale anului trecut, cu un sfert până la o treime.

Dacă am putut vorbi până acum de un boom în privința proiectelor imobiliare noi , atunci este sigur că acest boom este pe cale de dispariție.

Cifre publicate vineri de către Institutul Național de Statistică (INS) indică o scădere importantă a volumelor lucrărilor de construcție, în special în cazul proiectelor rezidențiale.

Volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută, a crescut pe total cu 1,2 %, creştere reflectată la lucrările de reparaţii capitale cu 24,9 % şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 9,4 %. Scădere s-a înregistrat la lucrările de construcţii noi cu 4,1 %”,  au spus vineri oficialii de la Statistică privind cifre care se referăla luna mai 2018 fațăde mai 2017.

Însă când vine vorba de sectorul rezidențial scăderile sunt drastice

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 23,7% la construcţiile inginereşti . Scăderi au fost la clădirile rezidenţiale cu 31,2% şi la clădirile nerezidenţiale cu 6,2 %.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 2,6 %. Pe elemente de structură s -au înregistrat creşteri la lucrările de reparaţii capitale cu 26,8 % şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 8,7 %. Scădere s-a înregistrat la construcţiile noi cu 1,5%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti cu 21,4% . Scăderi au fost la clădirile rezidenţiale cu 29,1% şi la clădirile nerezidenţiale cu 4,5% .

Primele cinci luni ale anului

Volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a scăzut pe total cu 1,3 % , scădere reflectată în lucrările de construcţii noi (-5,0 % ). Creşteri au fost la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 10,2% şi la lucrările de reparaţii capitale cu 3, 2%. Pe obiecte de construcţii, clădirile rezidenţiale au scăzut cu 2 5,8 %. Creşteri au fost la construcţiile inginereşti cu 12,2% şi la clădirile nerezidenţiale cu 3,9 %. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total cu 0,4 %. Pe elemente de structură s- au înregistrat creşteri la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 8,3% şi la lucrările de reparaţii capitale cu 4,4 %. Scădere a fost la lucrările de construcţii noi cu 1,9 %. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti şi la clădirile nerezidenţiale cu 14,3 %, respectiv cu 5,5 %. Scădere s -a înregistrat la clădirile rezidenţiale cu 23,9%”, arată datele de la INS.

Veștile vin să calmeze oficialii BNR îngrijorați că România se apropie de ceea ce se numește un parg de semnal pe piața imobiliară. Un ritm scăzut al afacerilor în sectorul proiectelor rezidențiale ar indica convingerea investitorilor că cererea și implicit prețurilor nu vor mai crește mult timp de acum încolo.

România nu a depăşit pragul de semnal de 6% în privinţa riscurilor de pe piaţa imobiliară, dar nu suntem foarte departe de acesta, a atenţionat la începutul anului Liviu Voinea, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

"Anul trecut, Comitetul European de Risc Sistemic, care este cumva tatăl tuturor comitetelor naţionale de supraveghere macroprundenţială, şi din care facem şi noi parte, a emis avertizări unui număr de opt ţări privind riscurile de pe piaţa imobiliară. Aceasta pentru că ele au depăşit mai mulţi ani la rând ritmul de creştere mediu din Europa, care este 6%. Noi am fost aproape de 6%, în ultimii doi ani. Luna mai 2018 la mai 2017 ritmul de creşterilor imobiliare a fost de 6% în Bucureşti şi de 4 şi ceva la sută în restul ţării. Nu am trecut pragul de semnal, nu suntem foarte departe de el şi sigur se corelează întotdeauna piaţa imobiliară cu accesul la finanţare pentru creditele ipotecare. Deci, este o piaţă asupra căreia trebuie să ne uităm, atât piaţa rezidenţială, cât şi cea comercială. Noi avem politici macroprudenţiale, pe unele le-am implementat deja, altele sunt în analiză, însă numai în consultare cu industria, cu sectorul bancar", spunea atunci Voinea,

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri