Citigroup, prima bancă americană care se extinde în Irak

Data publicării:
citi

Grupul bancar urmează să anunțe, luni, deschiderea unei reprezentanţe la Bagdad, după ce a primit avizul preliminar al Băncii Centrale a Irakului, informează Mediafax.

Citi a adoptat în Irak o strategie de tipul „încearcă marea cu degetul”, cu scopul final de a derula în ţară operaţiuni bancare diversificate.

Citigroup va inaugura astfel un birou naţional pentru prima dată în ultimii şase ani.

În ultimii 10 ani, Citi a colaborat cu investitori şi companii mari care operează în Irak prin hubul regional din Dubai, biroul din Amman sau centrul de operaţiuni din Londra, oferind produse în zona finanţelor comerciale, managementului banilor şi serviciilor de investment banking.

Decizia Citigroup de a aduce o prezenţă fizică în Irak vine în contextul interesului tot mai ridicat al marilor companii petroliere, industriale şi de construcţii pentru această ţară.

Citigroup estimează că economia Irakului va deveni în ultimii 10 ani unul dintre cei mai mari exportatori de petrol, iar PIB-ul ar putea atinge 2.000 miliarde de dolari în 2050.

Pe lângă biroul de la Bagdad, Citi intenţionează să deschisă alte două reprezentanţe în Irak în acest an, la Erbil, în regiunea autonomă kurdă, bogată în petrol, şi în portul Basra.

Toate reprezentanţele vor putea colabora cu clienţii Citi, dar nu pot derula activităţi bancare comerciale.

Biroul Citigroup din Bagdad va fi condus de Dennis Flannery, fost ataşat pe probleme financiare la Ambasada SUA din Irak. Flannery a fost în ultimii doi ani şeful departamentului pentru Irak de la Citi Amman.

Sectorul bancar din Irak este dominat de două bănci comerciale controlate de stat, Rafidain Bank şi Rasheed Bank, însă guvernul încearcă să deschidă piaţa către concurenţi din sectorul privat.

Grupul britanic Standard Chartered, cunoscut pentru acitivităţile extinse pe pieţele emergente, are deja o reprezentanţă la Erbil şi speră să inaugureze în acest an prima sucursală din ţară, vizând ulterior o reţea care să cuprindă Bagdadul şi Basra.

Banca britanică HSBC este, de asemenea, prezentă în Irak, deţinând 70% din acţiunle Dar es Salaam Investment Bank, însă a anunţat că va reevalua operaţiunile din ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri