Cluburile de fotbal din Europa au câștigat 25 de miliarde de euro în sezonul trecut

Data publicării:
1202fotbal-49002

Celebrul „El Clasico” Real-Barca se dispută şi în plan financiar. Iar spaniolii sunt în frunte, deşi ţara lor este una dintre cele mai afectate de criza economică. Primele două locuri din topul celor mai bogate cluburi europene de fotbal sunt adjudecate de Real Madrid şi Barcelona, potrivit unui raport al companiei de consultanţă Deloitte.

Real Madrid conduce clasamentul, cu venituri de peste 512 milioane de euro în sezonul 2011-2012. Este pentru a opta oară consecutiv când „galacticii” sunt cap de listă. Dar e o premieră. Este primul club de fotbal din istorie ale cărui venituri depăşesc pragul de jumătate de miliard de euro. Încasările din publicitate au urcat la aproape 200 de milioane de euro sezonul trecut.

Pe locul al doilea în ierarhie se află FC Barcelona, cu venituri de 483 milioane de euro. În ciuda pierderii titlului de campioană naţională, au reușit să-şi sporească veniturile din publicitate cu peste 50 la sută în ultimii doi ani. Pentru prima dată în istoria sa, fotbaliştii Barcei poartă pe tricouri logo-ul unei companii, ceea ce a îngroşat încasările clubului. Deloitte apreciază că dacă Barcelona îşi va gestiona şi mai bine resursele, atunci ar putea avea şanse să treacă în fruntea clasamentului.

Real Madrid şi Barcelona au datorii cumulate de peste un miliard de euro. Un lucru de altfel destul de obişnuit printre liderii fotbalului european. Şi clubul englez Manchester United, aflat pe locul al treilea în clasament, are datorii de 470 de milioane de euro.

Manchester United este cel mai bogat club de fotbal din Marea Britanie, dar performanţele mai scăzute s-au reflectat şi în veniturile pe sezonul trecut, care au ajuns la 396 de milioane de euro. Veniturile clubului din contractele de difuzare şi bilete au scăzut, dar clubul a plusat la capitolul publicitate. Manchester însă a reuşit să încheie un contract record, pe şapte ani, cu General Motors care va intra în vigoare în 2014 și va spori veniturile clubului.

Clasamentul primelor 10 cluburi de fotbal europene în funcţie de veniturile obţinute în 2011-2012 este clar dominat de englezi. Cinci cluburi din Anglia sunt prezente în top: Manchester United, Chelsea, Arsenal, Manchester City şi Liverpool. Italia este reprezentată de două cluburi, AC Milan şi Juventus, pe când nemţii au un singur club în top, Bayern Munchen.

Veniturile adunate ale primelor 20 de cluburi de fotbal din Europa înseamnă o circa o pătrime din totalul pieţei fotbalului de pe continent. Sezonul acesta, cele 20 de cluburi vor genera venituri de peste cinci miliarde de euro, estimează studiul Deloitte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri