CODUL FISCAL MODIFICAT. Măsurile care se aplică deja şi cele care vor intra în vigoare de la 1 august

Data publicării:
lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015

 

FOTO Agerpres

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 32/2016 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și reglementarea unor măsuri financiar-fiscale a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 488 din 30 iunie 2016.

Darea în plată: S-au clarificat reglementările ce vizează plata impozitului

Potrivit OUG nr. 32/2016, începând de joi, persoanele fizice aflate la prima dare în plată pot fi scutite de plata impozitului pentru venitul din transferul proprietăților imobiliare. Cu alte cuvinte, în cazul în care o persoană vrea să apeleze la darea în plată de mai multe ori, este bine de știut că această scutire de impozit este valabilă doar prima dată.

Conform vechilor reglementări, toate persoanele care au făcut un credit ipotecar și nu își mai puteau plăti ratele ar fi trebuit să achite statului un impozit consistent în momentul cedării băncii sau instituției financiare nebancare a imobilului ipotecat.

TVA de 9% pentru noi produse și servicii

O altă modificare importantă adusă Codului fiscal prin intermediul OUG nr. 32/2016 este cea prin care TVA-ul va fi redus pentru o nouă categorie de produse şi servicii, de la 1 august, la 9%, de la 20%, cât este în prezent.

Concret, potrivit ordonanţei emise de Guvern, taxa pe valoarea adăugată se va reduce pentru livrarea de pesticide utilizate în agricultură, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării. Aceeași cotă de 9% va fi aplicată și în cazul unor prestări de servicii agricole, cum ar fi aratul, semănatul sau recoltatul.

Cercetătorii vor fi scutiți de la plata impozitului pe venit

Ordonanța de urgență publicată joi în Monitorul Oficial mai introduce și unele facilități fiscale pentru domeniile cercetării-dezvoltării.

Astfel, persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor din activități de cercetare și dezvoltare vor fi scutite de la plata impozitului pe aceste venituri. De altfel, potrivit actului normativ, scutirea de impozit se va aplica începând cu veniturile aferente lunii august.

Firmele vor putea retrage mai mulţi bani din bancă în anumite condiții

Prin intermediul OUG nr. 32/2016, Guvernul a modificat, pe lângă Codul fiscal, și Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar.

Astfel, potrivit actului normativ citat, începând cu 1 august, într-o anumită situaţie, retragerile de numerar din bancă pe care le vor efectua operatorii economici nu vor mai fi plafonate.

În prezent, actul normativ citat plafonează la 10.000 de lei pe zi toate tranzacțiile în numerar efectuate între firme și persoane fizice

Organizatorii de nunți și botezuri vor putea depăși plafoanele legale de numerar

Actul normativ apărut recent în Monitorul Oficial mai stabilește, totodată, că organizatorii de nunți și botezuri vor putea să solicite Fiscului, prin intermediul unei cereri, depășirea plafonului de încasări în numerar de la persoane fizice.

La ora actuală, Legea nr. 70/2015 prevede că tranzacțiile în numerar între persoane fizice și firme sunt plafonate la 10.000 de lei pe zi.

Toate explicaţiile AICI

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri