Codul insolvenţei a intrat în vigoare. Oamenii de afaceri spun că mai multe companii vor ajunge în faliment

Data publicării:
contracte banci mediafax-6

Una dintre ele este perioada mai scurtă în care firma se poate reorganiza, una dintre prevederile care i-a nemulţumit oamenii de afaceri.

Ordonanţa de urgenţă privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, adoptată pe 2 octombrie de Guvern, prevede, la articolul 81, că „în cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizuală cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului”.

Avocatul Poporului a transmis în 9 octombrie la Curtea Constituţională sesizarea în cazul Ordonanţei de urgenţă privind insolvenţa, invocând lipsa conformităţii unor dispoziţii legale din actul normativ faţă articolul 1 alineatul 5 şi articolul 15 alineatul 2 din Constituţie, reamintește Mediafax.

Constituţionalitatea ordonanţei de urgenţă privind insolvenţa va fi dezbătută, pe 29 octombrie, de judecătorii Curţii Constituţionale.

Săptămâna viitoare, o poziție privind Codul Insolvenței vor avea și oficialii FMI. Misiunea de evaluare se încheie pe 5 noiembrie.

Statul împinge firmele spre faliment

Noul Cod al insolvenţei a intrat în vigoare şi se aplică şi firmelor care sunt deja în reorganizare. În plus, legea reduce drastic perioada în care o companie poate sta în insolvenţă pentru a redeveni profitabilă. Avocaţii avertizează acum că multe dintre aceste companii ar putea intra direct în faliment.

Una dintre cele mai mari companii de birotica si papetărie, Diverta, este în insolvenţă de trei ani. Criza a scăzut vânzările cu peste jumătate, în timp ce chiriile plătite de societate au rămas la fel de mari ca în perioada de boom economic.

„Atunci era lupta de a acapara fiecare mall. Noi am căzut mai repede decât ceilalți pentru că o carte e tăiată mai ușor de pe lista de cumpărături decât o sticlă de apă”, susține Amalia Buliga, director Diverta.

Proprietarii firmei au fost obligaţi să dea afară jumătate din angajaţi şi să reducă numărul magazinelor. Acum, ei spun că noul Cod al insolvenţei loveşte şi mai rău firmele cu probleme.

Nouă ne-ar mai fi trebuit un an”, spune directorul Diverta.

Scurtarea perioadei de reorganizare de la trei ani la un an, aşa cum prevede nouă lege, va destabiliza mediul de afaceri.

În alte legislații occidentale nici nu există termen de executare, în altele sunt cinci, zece ani”, declară Vasile Godîncă, avocat specializat în insolvenţă.

În plus, Codul insolvenţei se va aplica şi companiilor aflate deja în reorganizare. Avocaţii trag deja un semnal de alarmă.

„Instanțele de judecată vor interpreta diferit, poate unele vor constata că nu se poate reorganiza pentru că nu își îndeplinește planul. Judecătorul sindic va pronunța o sentință prin care va dispune ca societatea să intre în faliment”, spune Andra Şurariu, asociat.

Noul Cod al insolvenţei a fost deja contestat la Curtea Constituţională de Avocatul Poporului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri