Coloși industriali în paragină. Marile fabrici din vestul țării au devenit adăposturi pentru săraci

Data publicării:
colosi

Marii coloşi industriali au ajuns din mâna statului, pe mâinile unor proprietari pentru care nu au mai reprezentat interes. Un exemplu este Fabrica de ciorapi din Timişoara, construită în 1908. Ani întregi a încălţat milioane de oameni din România şi din ţările vecine, iar în 2005 a devenit proprietatea unei companii imobiliare, care intenţiona să demoleze clădirile şi să exploateze terenul. Nu a câştigat acest drept şi a fost vândută.

Actualii proprietari sunt reprezentanții unui important lanț de supermarketuri din România. Dupa ce au intrat în posesia spațiului, aceștia nu au făcut nimic pentru reabilitare. Emblematică pentru dezvoltarea industrială a Timișoarei, Fabrica de ciorapi s-a transformat astfel în ținta hoților de fier vechi.

Cu această imagine dezolantă se obişnuiesc cel mai greu cei care au trăit vremurile în care industria din capitala Banatului era în glorie.

Nici Întreprinderea de Reparaţii Auto nu a fost iertată. Situat în centrul Timişoarei, spaţiul este acum un adevărat focar de infecţie. Fosta întreprindere s-a transformat într-un acoperiș deasupra capului pentru persoanele fără adăpost. Oamenii au ocupat tot etajul 1 al clădirii și chiar şi-au adus aici toate cele necesare, pentru a-şi face spaţiul locativ mai confortabil.

O altă clădire emblematică este Abatorul Orăşenesc. Este în paragină de peste 20 de ani, dar primele amenzi pentru neglijenţă s-au dat în urma cu doar câteva zile.

Şi Fabrica de ciocolată Kandia, Fabrica Solventul sau fosta Fabrică Dermatina sunt alte exemple care au dus numele Timișoarei peste hotare şi astazi au ajuns pe butuci.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri