Combinatul Oltchim, făcut bucăți și vândut

Data publicării:
oltchim

Adunarea Creditorilor de la Oltchim SA a hotărât pe 6 martie 2017 modificarea planului de reorganizare a societăţii. Modificarea se referă exclusiv la metoda de privatizare a combinatului, urmând să fie vândut pe pachete de active funcţionale, se arăta într-un document transmis joi către BVB. De asemenea, nu va exista nicio obligaţie de transfer a salariaţilor Oltchim către cumpărători.

oltchim

 

Datoriile societăţii rămân în sarcina acesteia. "Modificarea planului priveşte exclusiv metoda de vânzare a Oltchim SA (toate celelalte prevederi ale planului rămânând în vigoare), în sensul în care se va face ofertarea şi vânzarea activelor pe pachete de active funcţionale şi nu prin metoda transferului activelor şi activităţii actuale pe Oltchim SPV, întrucât metoda iniţial aprobată nu observa, în opinia Uniunii Europene, principiul discontinuităţii economice, fapt care atrage riscul recuperării presupusului ajutor de stat de la cumpărător", se precizează în document, potrivit Hotnews.ro.

Decizia a fost luată în condiţiile în care metoda iniţială de privatizare ar putea fi considerată riscantă pentru investitori, existând riscul ca aceştia să se retragă. Riscul constă în faptul că investitorii ar putea să fie obligaţi să plătească eventuale prejudicii constatate în urma unei investigaţii demarate de Comisia Europeană. "Procedura de vânzare inclusă în planul iniţial conţine elemente compatibile cu existenţa continuităţii economice, fapt care va determina extinderea recuperării ajutorului de stat de la potenţialii cumpărători", se arată în documentul menţionat.

"În ipoteza sus-mentionata, este foarte probabil ca potenţialii investitori să se retragă (considerând tranzacţia de achizite ca fiind mult prea riscantă), împrejurare care ar determina imposibilitatea implementării planului de reorganizare aprobat, cu riscul evident al deschiderii procedurii falimentului împotriva Oltchim SA. Într-un atare scenariu, toţi creditorii societăţii, prevăzuţi a fi plătiţi prin planul actual- votat şi confirmat- se vor afla în situaţia de a nu mai putea încasa nici măcar sumele stabilite a le fi distribuite prin plan", se mai precizează în document.

Reamintim că în aprilie 2016, Comisia Europeană a deschis o investigaţie aprofundată pentru a verifica dacă anularea datoriilor de către statul român şi continuarea aprovizionării Oltchim de către întreprinderi de stat, în pofida deteriorării situaţiei financiare a acesteia, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat. Comisia va examina în special acumularea datoriilor faţă de Autoritatea română pentru Administrarea activelor Statului (AAAS), dar şi anulările de datorii de către AAAS şi diferite întreprinderi de stat în cadrul planului de reorganizare a Oltchim elaborat de administratorul judiciar.

De asemenea, va investiga sprijinul acordat Oltchim de două societăţi de stat (CET Govora şi Salrom) care, în ciuda deteriorării situaţiei financiare a Oltchim, au continuat să aprovizioneze Oltchim cu energie electrică, abur şi soluţii saline.

În cazul în care Comisia va concluziona că Oltchim a primit ajutoare de stat, aceasta va evalua dacă ajutorul ar putea fi compatibil cu normele UE care autorizează anumite categorii de ajutoare. Deoarece Oltchim este o societate aflată în dificultate financiară, singura categorie de ajutoare permisă ar fi reprezentată de ajutoarele pentru salvare şi restructurare.

Oltchim a fost este una din cele mai mari companii de produse chimice din Europa de sud-est, având în 2015 un număr de 2.200 de angajați. Oltchim este ultima companie operațională în domeniul petrochimiei din România. În anul 2007, Oltchim exporta circa 78% din produse în 80 de țări din Europa, Orientul Mijlociu, Asia - Pacific.

Compania a fost înființată în anul 1966 și comercializa policlorură de vinil (PVC), sodă caustică, propenoxid, propilenglicol, polieteri polioli sau materiale de construcții în peste 80 de țări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri