Comisia Europeană cere Greciei măsuri sociale dure. Ați promis aceasta, spune CE

Data publicării:
Prime Minister Tsipras Meets With Chancellor Merkel In Berlin
BERLIN, GERMANY - MARCH 23: Demonstrators hold a Greek flag as they take part in a protest between the German federal Chancellery and the Bundestag prior to a meeting between Greek Prime Minister Alexis Tsipras and German Chancellor Angela Merkel on March 23, 2015 in Berlin, Germany. The two leaders are meeting as relations between the Tsipras government and Germany have soured amidst contrary views between the two countries on how Greece can best work itself out of its current economic morass. (Photo by Adam Berry/Getty Images)

Grecia trebuie să-şi îndeplinească promisiunile făcute creditorilor săi internaţionali în schimbul pachetului de asistenţă financiară.

Opinia aparține unui oficial de la Comisia Europeană, întrebat fiind dacă Atena este liberă să renunţe la planificata reducere a pensiilor din 2019, transmite Reuters, potrivit Agerpres.ro

"Poziţia noastră este limpede precum cristalul: pacta sunt servanda (forţa obligatorie a contractului - n. r.). Aceasta este singura poziţie luată în considerare", a afirmat purtătorul de cuvânt al CE, Alexander Winterstein, folosind un proverb latin care înseamnă: "Acordurile trebuie să fie respectate". 

În 2017, Grecia şi creditorii săi internaţionali au acceptat o reformare a pensiilor, conform căreia Atena va trebui să reducă pensiile în 2019. Măsura a fost aprobată de Parlamentul elen. 

Reformarea sistemului de pensii a fost una dintre cerinţele cheie cerute pentru eliberarea tranşei de împrumut din pachetul de asistenţă financiară acordat Greciei. 

În 20 august, Comisia Europeană a salutat încheierea, cu succes, a programului de sprijin cu Grecia şi, totodată, şi-a exprimat speranţa că acesta este începutul unei noi ere pentru ţara cu cea mai mare povară a datoriilor din zona euro şi Uniunea Europeană. 

Grecia a beneficiat de asistenţă financiară din partea partenerilor săi europeni începând din 2010. Autorităţile din Grecia au solicitat un nou program de stabilitate din cadrul Mecanismului European de Stabilitate (MES), la 8 iulie 2015. La 20 august 2015, Comisia Europeană a semnat, în numele MES, un Memorandum de înţelegere pentru un program de sprijin pe trei ani. 

În cadrul acestui program de sprijin pentru stabilitate au fost acordate Greciei împrumuturi totale de 61,9 miliarde euro, pe baza implementării unui pachet de reforme cuprinzător şi fără precedent. Grecia a luat măsuri pentru a asigura sustenabilitatea fiscală, aducând soldul bugetului general de la un deficit semnificativ, la excedent în 2017, care se preconizează a fi menţinut. Aceste măsuri de reformă şi eforturi de consolidare vor avea efecte cumulative în timp şi, prin urmare, vor continua să aibă un impact pozitiv asupra sustenabilităţii fiscale, cu mult după încheierea programului. 

În total, începând cu 2010, Greciei i-au fost acordate împrumuturi în valoare de 288,7 miliarde euro: 256,6 miliarde euro din partea partenerilor europeni şi 32,1 miliarde euro din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI). 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri