Comisia Europeană permite prepararea micilor după reţeta tradiţională

Data publicării:
MICI

Mititeii româneşti au învins la Bruxelles: Comisia Europeană permite prepararea micilor după reţeta tradiţională, în condiţiile în care, potrivit noii liste a aditivilor alimentari aprobate în iunie 2013, era interzisă folosirea bicarbonatului de sodiu în reţetă. Acordul oficial vine joi.

Iniţial, UE anunţase că va interzice toate produsele alimentare care conţin bicarbonat de sodiu, indiferent din ce ţară provin, pentru a proteja consumatorii. În urmă cu un an însă, România a solicitat prin intermediul Asociaţiei Române a Cărnii ca mititeii să fie incluşi în categoria produselor tradiţionale care nu sunt supuse acestui regulament, alături de burger şi de cârnatul chorizo.

Reprezentanţii asociaţiei au demonstrat că micii care conţin bicarbonat sunt mult mai gustoşi decât cei care nu au în compoziţie acest ingredient controversat. Prin urmare, vechea reţetă de mici se păstrează, cu condiţia ca aceştia să nu fie preparaţi din carne de pui dezosată mecanic, care conţine resturi de piele sau oase. 

Care sunt însă motivele pentru care UE a scris o asemenea directivă? Bicarbonatul pus în carnea de mici nu are efecte negative şi nu dăunează sănătăţii, arăta anul trecut Sorin Minea, preşedintele Patronatului Romalimenta. Singurul lucru care a dus la această situaţie este faptul că, în cantităţi mai mari, substanţa maschează defecte de gust. Mai exact, în cazul în care carnea este alterată, bicarbonatul adăugat în compoziţie acoperă gustul de stricat.

Patronatele din industria alimentară estimează că în România se consumă anual aproximativ 10.000 de tone de mici, însă cel mai probabil, piaţa neagră se ridică la 70-80%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri