Comisia Europeană spune că despăgubirile acordate fraților Micula sunt ajutor de stat ilegal

Data publicării:
8 BANI EURO

ACTUALIZARE 18.27. Fraţii Micula spun că vor să atace în instanţă, la forurile europene şi naţionale, decizia CE potrivit căreia statul trebuie să recupereze de la ei despăgubirile acordate în urma sistării unui program de susţinere a investiţiilor în zonele defavorizate, considerând-o abuzivă.

CE nu poate să invalideze un angajament luat de România, pentru că o putere executivă nu poate anula o hotărâre judecătorească. Noi nu am primit nicio înştiinţare de la ei, nici oficială, nici neoficială, dar dacă vom primi o asemenea decizie, o vom contesta”, a declarat Ioan Micula pentru Mediafax.

El spune că, în cazul în care grupul deţinut de el şi fratele său va fi afectat de decizia Comisiei Europene, vor cere în instanţă de la statul român despăgubiri de 2,5 miliarde de euro, cât valorează investiţiile făcute de ei în România.


Este vorba despre 76 de milioane de euro pe care Guvernul le-a plătit celor doi oameni de afaceri, pentru anularea unui program de investiţii, în 2005.

Aceasta este o parte din suma pe care statul român ar fi trebuit să o plătească celor doi investitori, conform unei decizii din 2013 a Curţii de Arbitraj de la Washington.

Executivul european consideră că despăgubirile sunt ilegale, pentru că încalcă normele europene privind ajutoarele de stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri