Comisia Europeană verifică dacă noua lege a supermarketurilor respectă libera circulaţie a bunurilor

Data publicării:
supermarket cumparaturi mancare getty images

Executivul UE a oferit ca exemplu cazul Slovaciei, țară care este vizată de o procedură de infringement, după ce a obligat marile magazine să afişeze la intrare proporţia veniturilor obţinute din vânzarea de produse alimentare autohtone din cifra lor totală de afaceri, potrivit News.ro.

De asemenea, marii comercianţi cu amănuntul sunt obligaţi să publice aceste cifre pe site-urile lor şi să le raporteze în mod regulat la Ministerul Agriculturii.

Comisia consideră că aceste cereri un efect echivalent unor restricţii cantitative asupra liberei circulaţii a bunurilor, pentru că duc la prejudecăţi din partea consumatorilor faţă de produsele din afara Slovaciei şi încurajează comercianţii să vândă produse autohtone.

Slovacia are în prezent la dispoziţie două luni pentru a notifica Executivul UE în legătură cu măsurile luate pentru a remedia situaţia. În caz contrar, Comisia ar putea acţiona Slovacia la Curtea Europeană de Justiţie. Legea care prevede ca supermarketurile şi hipermarketurile din România să aibă pe rafturi carne, fructe şi legume din producţie românească în proporţie de cel puţin 51% a fost aprobată şi urmează să fie promulgată de preşedinte.

Comercianţii care nu respectă legea riscă amenzi cuprinse între 100.000 şi 150.000 lei. În caz de abateri repetate, marile magazine vor putea fi închise până la jumătate de an.

Reprezentanţii hipermarketurilor şi supermarketurilor susţin că legea va duce la o creştere a preţurilor, va limita drastic numărul furnizorilor români și nu este exclus să ducă la închiderea unor magazine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri